Matura pisemna z anglika !!!

Temat przeniesiony do archwium.
Siema, qrcze boje sie pisemnego anglika, wybralem bo myslalem ze dam rade, a teraz do mnie dopiero dociera ze bedzie bardzo ciezko wogole zdac... jak myslicie jaki trzeba miec poziom, np na podstawie testow \"multiple choice\" i \"open cloze\" dostepnych na tej stronie na poziomie FCE, czy trzeba rozwiazywac po 100 %, czy zeby wogole zdac wystarczy 60% czy moze 80%, jak sadzicie ? A wogole to jakiego typu w koncu beda zaadania na gramatyce ? mam pare testow i w kazdym sa inne ? Wie ktos moze jakie beda w tym roku w mazowieckim czy to jest tajne ? dzieki za wszelkie info
Na maturze nie ma multiple choice, poza tym jest o wiele łatwiejsza od FCE. Jeżeli chcesz wykorzystać testy z FCE do matury to wybierz tylko parafrazy (bo to też na maturze jest) oraz dziurawca i słowotwórstwo, jak również jakieś czytanki i coś do listeningu.
Hej...nie ma sie co bac :)
Jesli pisalas probna z anglika moglas sie zorientowac jakie sa zadania. Probna zazwyczaj jest o wiele trudniejsza od prawdziwej matury, wiadomo, zeby sie ni wydawalo, ze za duzo umiemy :)
Przejrzyj sobie matury z poprzednich lat (gramatyke). Parafraza jest zazwyczaj latwa (zdania warunkowe, moza zalezna, strona bierna) tylko trzeba powtorzyc sobie wyjatki :)
Do slowotworstwa mozna uzyc slownikow (w niektorych szkolach), ale szukanie kazdego slowka jest bezcelowe, szkoda czasu, czasami trzeba zaufac sobie :)
Listening to wiadomo, ale ulatwieniem jest, ze niekiedy nauczyciele, ktorzy czytaja tekst ze specjalnym naciskiem w glosie czytaja partie w ktorych znajduje sie odpowiedz...
A co do wybracowania, to trzeba napisac ciekawie. Nie musisz uzywac slownictwa z kosmosu. Czytelnie i ladnie napisane wypracowanie, tez punktuje sie wysoko. Zadnych sztampowych wybracowan. Raczej napisz cos od siebie, jesli oczywiscie na to temat pozwoli :)
Moze jakas rada ci sie przyda.
Zycze powodzenia i pozdrawiam....
Dzieki wielkie :) pozatym jestem chlopakiem i nie pisalem probnej bo umnie po prostu nie bylo :( Moze sie uda to jakos napisac aczkolwiek nie jestem pewien swojej wiedzy. A swoja droga wolalbym multiple choice niz dziurawca :D no ale jak nie ma to trudno. Dzieki za info.
O sorry za pomylke, ale nie chcialo mi sie juz wracac i sprawdzac czy chlopak czy dziewczyna :)
No ale wiadomo o co chodzi;)
Pozdrawiam
Ja na próbnej po trzech godzinach, gdy już nie wiedziałam co robić, zaczęłam sprawdzać sobie wszystko w słowniku... To jest naprawdę przydatna rzecz na maturze;) Czasu jest tak NIESAMOWICIE dużo, że spokojnie można sobie pozwolić niemalże na dokładne przetłumaczenie readingu, które jak wiadomo naszpikowane będzie słownictwem. W tej części, gdzie są odpowiedzi do wyboru (a, b, c, d) też występują stałe konstrukcje wyrazowe (np. insist on...), które znajdują się w każdym dobrym słowniku. Ja biorę ze sobą Oxford wordpower, który na próbnej sprawdził się doskonale! Życzę powodzenia autorowi postu i... sobie:P
A ja Wam wszystkim życzę powodzenia.
A ja jestem glupia !!!!! Mam certyfikat , a zdaje matura z Anga , bo tak sobie wymyśliłam . Teraz sie boje!!! Kto jesze myśli , że mi odbiło?
Ja jeszcze mysle ze ci odbilo...naprawde. Lepiej przylozyc sie do polaka i dostac 5, zamiast powtarzac do matury, zeby sobie siary nie zrobic.

U mnie w szkole obowiazkowy jest na mature Collins 2 tomowy :)
Pozdrawiam....
No to świetnie masz z tym Collinsem! U mnie w szkole podstawowa zasada: żadnych słowników wielotomowych. Możesz mieć olbrzymi, byle by był jeden... Trochę to dziwne;/
U mnie w klasie też jedna dziewczyna mająca FCE zdaje maturę, ale tylko dlatego, że na studia zdaje na anglistykę - taka mobilizacja:)
a ja myslę, że nie jest głupotą zdawanie matury mając certyfikat, bo nigdy nie wiadomo co będzie za rok w naszym nieprzewidywalnym kraju:) postanowiłam zdawac ustną...mając CAE ( na pisemna zostawilam certyfikat bo przeraza mnie 5 godzin bezczynnego siedzenia tam;P ). myślę że zdamy jakos maturę:), która jest o wiele prostsza od FCE, nie mówiąc o tym że z pisemnej trzeba miec 51% by zdać, natomiast ustna hmm... cały rok robilam zestawy( bo musialam) i uważam że jest to do zdania:)Najbardziej boję się tego że zdam poniżej 4-5.. wiem że to nie brzmi zbyt \'modest\' ale nie spojrzałabym w oczy później prof.. i sobie,że mając certyfikat dostałam 3 lub 2 z matury.. :)
powodzenia dla wszystkich:)
Za rok to prawdopodobnie, jak ktos bedzie chcial dostac sie na studia to bedzie zdawal dodatkowy egzamin (ominie on tych co beda mieli nowa mature)....
Ale osobiscie wydaje mi sie, ze niewiele sie zmieni. pomimo nowej matury szanujace sie uczelnie i tak beda przeprowadzac egzaminy wstepne.
teraz sa egzaminy i w dalszym ciagu pewnie beda, wiec mi tam bez roznicy.
Chyba im nie przejdzie tem pomysl \"nowa matura kluczem na studia\" przeciez w kazdej szkole jest inny poziom. U mnie 3 z ustnego angielskiego, to jak 6 w szkole mojej kolezanki, pare ulic dalej.
Ja też nie faworyzyje tych wymysłów ministerstwa, ale zwróćcie uwage na to ,że nową mature bedą sprawdzać CKE (Centralne Komisje Egzaminacyjne) tak więc Ci Twoi znajomi ze szkoły o pare ulic dalej dostaną gorsze oceny bo bedą gorzej przygotowani. Oceninianie będzie bardziej obiektywne. Aha nie zwróciliście uwagi na to, że ta nowa matura jest prawie na \"żywca zgapiona\" z egzaminów Cambridge? Nawet ustne będą przed pisemnymi, zupełnie jak na examach Cambridge. Poza tym cała struktura matury jest oparta na takim małpkowaniu. Wiem, że w zasadzie nie ma wielu możliwości na sprawdzenie czytania ze zrozumieniem i innych, ale to co obserwuje to jest dosłowne małpkowanie tego co kiedyś wprowadził BC.
No tak....i znowu wyszlo, ze u mas nie potrafia nic porzadnie samemu przygotowac, tylko zgapiaja od innych. A moze to i dobrze. Przeciez jakby sami cos wymyslili, to pewnie mialoby to pelno bledow i po jakims czasie trzebaby wycofac....
ty no stary, 80% to Ci raczej nie wystarczy, potrzebna jest dobra znajomosc slownictwa, musisz byc osluchany poniewaz pierwsze 2 zadania dot. textu. No ogolnie przydala by sie dobra wiedza z doswiadczenia. Ogolnie to powiem Ci ze probna byla trudniejsza od first-a!
ee..ja mam.i sie zwolnilam..a co sie bede mordowac jesio drugi dzien.do polaka sie przylozylam i jest super!!! :D zostaje tylko ustna chemia :D i luuuuuuuuuuuuuuz ;_))))
ja tez mam FCE i zdawalam bo tak mi radzili nauczyciele od ang :D
ha dzieki wszystkim, zdalem na 5 pisemny :D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Studia językowe