rozszerzona z new english file?

Temat przeniesiony do archwium.
jak w temacie. Jestem w 1 klasie LO na mat-fiz i mamy podręcznik new anglish file intermediate (w tej skali europejskiej b1/b2) i mam pytanie czy możliwe będzie zdanie matury rozszerzonej na ok 60-70%? Zaczynąłem niedawno można powiedzieć już trochę bardziej intesnywną naukę i głównie narazie uczę się z tej strony, tak aby gramatykę umieć dobrze, czasami jakiś film po angielsku żeby listening się troszkę rozwinął :) i w 3 klasie mam zamiar iśc na lekcje dodatkowe. Jaka jest szansa zdania matury rozsz. na poziomie 60-70%?
Myślę, że spokojnie Ci się uda. Tylko zwiększ listening, bo 1 film to mało - kupuj CD, gdzie coś mówią, oglądaj BBC itp.
heh, chcialbym miec tyle czasu do matury ile ty masz ;) jesli angielski jest dla Ciebie wazny nie zmarnuj tego, bo nawet nie wiesz kiedy ci ten czas zleci. hej.
no w sumie to jeszcze mam przez 3 lata na głowie matme geografie i niemiecki, ale niemiec to na podstawowym. Wolę się przez 3 lata systematycznie uczyć i nie marnować, niż mieć takie okres, że musiałbym tylko przy książkach siedzieć - czas wolny też trzeba mieć :). Co do listeningu to mam zamiar te filmy po angielsku, analizować np teksty piosenek i pewnie kupie sobie za rok albo 2 coś przydatnego. Dodatkowo mam kasety do słuchania, tylko, że mają kilkanaście lat, ale to chyba nie jest duży problem :)
Cóż, osobiście twierdzę, że ćwiczenie listeningów oglądając filmy to błąd. Znacznie lepszy efekt uzyskasz słuchając czegoś dziennie po 15 minut niż raz na tydzień po 2 godziny. Polecam filmiki na youtube, szczególnie wywiady Davida Lettermana albo Elen Degeneres z gwiazdami - mówią w nich potocznym, prostym językiem, a trwają zwykle po 10 minut. Oczywiscie najlepiej szukać czegos, co Ciebie zainteresuje, wiadomo, na internecie wybór jest duży. Powodzenia w nauce;)

a oto przykłądowy show z Boratem, przyjemnego oglądania;)
fajne, ale denerwuja mnie te wybuchy smiechu publicznosci. ; d [ogladalem z paris hilton]
a co uważacie o samym podręczniku? New English File j.w - poziom b1/b2?
Pracuję z tą książką na zajęciach i grupa bardzo ją sobie ceni.

Jeśli chodzi o moje osobiste odczucia (: : książka ma niebanalne readingi, co jest rzadkością jeśli chodzi o inne wydawnictwa. Na przykład reading 'edit your friends' czy coś takiego - wywiązała się bardzo ciekawa dyskusja na temat naszej-klasy (:

Nie ma też strasznie dużo obrazków więc layout jest dość przejrzysty no i konkretny. Podoba mi się też, że ćwiczenia na pronunciation są traktowane równorzędnie z innymi ćwiczeniami, a nie tak jak w wielu innych książkach poupychane na końcu rozdziału i zajmujące 2 cm na stronie A4. Nie ma też przydługich writingów jak np. w Upstreamie Upper-Intermediate, gdzie sama instrukcja jak pisać zajmuje 2 kartki.

Gdybym miała się cofnąć do czasów szkolnych, chciałabym się z niej uczyć (zamiast serii 'Enterprise').

Takich kilka refleksji.

Pozdrawiam (:
Temat przeniesiony do archwium.