Kwalifikacje nauczyciela jezyka obcego

Temat przeniesiony do archwium.
czy nauczyciel, który uczy w szkole, bo ma ZMP i nie ukończył filologii germańskiej ani żadnego kolegium nauczycielskiego, tylko inne studia nie związane z językiem niemieckim może uczyć w szkole na tych samych zasadach co nauczyciel po filologii germańskiej. Czy może on uczyć w szkole podstawowej, gimnazjum i liceum i być członkiem komisji na egzaminie maturalnym? Czy są jakieś ograniczenia?
1. To jest forum języka angielskiego; forum niemieckiego jest pod adresem niemiecki.ang.pl

2. Żeby uczyć w szkole publicznej musisz być mgr danego przedmiotu (w Twoim przypadku filologia germańska) zaś ZMP czy nawet ZOP jest jedynie miłym dodatkiem. Na pewno nie możesz być członkiem komisji na egzaminie maturalnym - nawet tytuł mgr germanistyki nie wystarcza, trzeba przejść specjalny kurs na egzaminatora.

3. Żeby uczyć w szkole prywatnej nie musisz mieć skończonych studiów kierunkowych; wystarczy dobra znajomość języka, mile widziany certyfikat. Mnie na przykład zaproponowano nauczanie niemieckiego w jednej ze szkół prywatnych a nie mam nawet ZD - rozmowa kwalifikacyjna była po niemiecku i wyszło, że niby świetnie znam język. Tymczasem znałam głównie zwroty potrzebne na rozmowach kwalifikacyjnych a o niemieckim (po 3 letniej przerwie) mam bardzo mgliste pojęcie. Niektóre szkoły jednak - te lepsze zwłaszcza - wymagają certyfikatów, jakiejś praktyki no i najlepiej licencjatu.
"2. Żeby uczyć w szkole publicznej musisz być mgr danego przedmiotu"

wystarczy licencjat
To nieprawda co piszecie. Sprawdźcie w karcie nauczyciela - jest w sieci. Uczyć języka obcego można po certyfikacie na poziomie B2 w klasach 1-3 SP. Certyfikaty C1 i C2 upoważniają do nauki w klasach 4-6 SP i gimnazjum. Ale do tego trzeba przejść obowiązkowo szkolenia pedagogiczno-metodyczne dla nauczycieli języków obcych. To jest dość drogie i trwa na ogół 1 rok. Ućzyć języka obcego można również po ukończeniu dowolnego kierunku studiów w kraju obcojęzycznym i ww. kursie.To oficjalne stanowisko ministerstwa edukacji i kuratoriów na terenie całego kraju. A to czy dyrektor szkoły Cię zatrudni to inna sprawa. Ale kwalifikacje oficjalnie masz pełne.
Witam! Słyszałam coś o zmianach, które mają wejść od września 2008 w Karcie Nauczyciela dotyczących kwalifikacji nauczycieli języka angielskiego. Podobno będzie się liczył tylko Collage językowy lub studia filologiczne a nie CAE czy FCE. Interesuje mnie czy może ktoś wie coś o tych zmianach. Będę bardzo wdzięczna odp.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia