jakie przedmioty na maturze?

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc!
mam pytanie... a wlasciwie dwa pytania.
Mam zamiar zostac tlumaczem wiec udam sie na lingwistyke stosowana.

Po pierwsze i najwazniejsze... jaki trzeci przedmiot mam wybrac na maturze?
a po drugie... czy musze zdac mature rozszerzona z j.polskiego jesli chce byc tlumaczem czy wystarczy mi poziom podstawowy?

Pozdrawiam :)
Na UW z matury biorą pod uwagę tylko dwa języki obce na poziomie rozszerzonym (o polskim nie ma mowy, więc ten przedmiot akurat tu można sobie odpuścić), ale nie wiem jak jest na innych uniwersytetach, więc może posprawdzaj - np. www.uj.edu.pl lub www.uam.edu.pl.

Jeśli chodzi o trzeci przedmiot to z tego, co wiem, nie może nim być drugi obcy język, więc można wziąć cokolwiek i zdać na poziomie podstawowym. Sama miałam ten problem - chcę iść na anglistykę i potrzebne mi są tylko polski i angielski rozszerzone, jako trzeci przedmiot będę zdawać historię, pewnie na podstawowym (choć bardzo bym chciała rozszerzoną - ale pewnie nie dam już rady).
też chcę iść na lingwistykę - może się spotkamy w przyszłym roku? ;)

na UW rzeczywiście biorą pod uwagę tylko dwa języki obce, więc trzeci przedmiot i polski nie mają znaczenia. Można zdawać co się chce. Niestety nie wiem jak jest na uniwersytetach w Lublinie i w Poznaniu, ale myślę że wystarczy poszukać trochę na ich stronach internetowych.

« 

CAE