Cytat:
As the rise of populism demonstrates, the opium of the people is “the people” itself, the fuzzy populist dream destined to obfuscate our own antagonisms. However, I want to add to this series: anti-fascism itself.
Jak dowodzi wzrost populizmu opium ludu to ‘lud’ sam w sobie, niewyraźny populistyczny sen przeznaczony do zaciemnienia naszego własnego antagonizmu. Jednak chce dodać do tej serii: sam antyfaszyzm.
Cytat:
The people who you are actually hoping to support no longer see themselves reflected in your party's speeches.
Ludzie, których faktycznie masz nadzieję wspierać, nie widzą już siebie odzwierciedlonych w wystąpieniach waszej partii.
Cytat:
The second reaction is to chase after these right-wing extremist parties in fascination…
Drugą reakcją jest pogoń za tymi prawicowymi partiami ekstremistycznymi w fascynacji
Cytat:
Exactly the same holds for the figure of “fascist” in today’s liberal imagination: it enables people to obfuscate deadlocks which lie at the root of our crisis.
Dokładnie to samo odnosi się do postaci "faszystowskiej" w dzisiejszej liberalnej wyobraźni: pozwala ona ludziom zamaskować zakleszczenia, które leżą u podstaw naszego kryzysu.
Cytat:
I was, as expected, immediately accused of pleading for a coalition between radical left and fascist right, which is exactly what I didn’t propose. The task is to cut off the working class oxygen supply to the alt-right by addressing their voter. The way to achieve this is to move more to the left with a more radical critical message
Byłem, jak się spodziewano, natychmiast oskarżony o błaganie o koalicję między radykalną lewicą i faszystowską prawicą, co jest dokładnie tym, czego nie zaproponowalem” Zadaniem jest odcięcie dopływu tlenu w klasie robotniczej do praw altowych poprzez skierowanie swojego wyborcy. Sposobem na osiągnięcie tego celu jest przesunięcie się bardziej w stronę lewicy z bardziej radykalnym przesłaniem krytycznym
Cytat:
In between, we’ll be able to sleep in the safe embrace of global capitalism with a human face
W międzyczasie będziemy mogli spać w bezpiecznym objęciu globalnego kapitalizmu z ludzką twarzą.
Tak sobie to na początku przetłumaczyłem ale szczerze mówiąc tekst sprawia mi problemy nie wiem czy to dobrze.