Faktycznie może tak być: If I get rich, I will buy a new car. If I were rich, I would buy a new car. -Małe prawdopodobieństwo. Wtedy tak, ale to zdanie z książki takie właśnie jest problematyczne. A lubię poszerzać wiedzę :)
jest problematyczne, ale mozna je poprawi, zmieniajac czasownik, anie tryb.
tutaj raczjeewszyscy mowia w drugiej osobie, a ja w kazdym razie nie jestem kobieta - mg to nie Malgosia :-)
[konto usunięte]
26 paź 2017
To przepraszam za pomyłkę. Można poprawiać, ale nie chciałam poprawiać czegoś co pojawiło się w książce językowej :) i szukałam odpowiedzi na to pytanie.
nie znam, nie uczylem juz gramatyki, kiedy ta ksiazka sie ukazala, wiec nie wiem, czy ogolnie jest dobra.
[konto usunięte]
27 paź 2017
Na pewno są lepsze wydawnictwa takie jak Oxford, Longman, czy Macmillan itd , ale teoretycznie ta książka zwykle się sprawdzała. Zwykle za dużo analizuje ostatnio sprawy gramatyczne i ten przykład mnie trochę zdziwił.
[konto usunięte]
14 lis 2017
Mam takie pytanie odnoście konstrukcji wish, as if/as though/ conditional 2 , itd. która związana jest z UNREAL PAST. Czy mógłby wypowiedzieć się np. jakiś nauczyciel/ egzaminator maturalny czy na maturze akcteptowana jest bardziej tradycjna wersja z were dla każdej osoby, czy was dla 1 i 3 os. Wiem, że obecnie w wielu książkach i współczesnej gramatyce/ także mowie potocznej ta wersja z was jest również akceptowana.