Supermemo czy fiszki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!!
Jak myślicie co jest lepsze?? Zastanawiam sie na tym i nie moge dojsc do zadnego wnoisku. Poza tym chcialabym sie angielskiego sama, bo juz na studiach nie mam jezyka, a poza tym mialam business english. Gramatyke na trzecim roku zrobilsimy migem. Ucze sie angielskiego juz troche czasu...
Czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam
Mysle ze fiszki sa dobrym sposobem na nauke slowek! sama tak sie ucze i przynosi to widoczne efekty! a poza tym fiszki mozesz zabrac ze soba wszedzie i gdy tylko masz wolna chwilke mozna nauczyc sie paru slowek!
Wydaje mi się że jeśli masz czas na Supermemo to nie ma się nad czym zastanawiać, ja go używam i jest ok, ale to zalezy od ciebie, twoich preferencji - każdy lubi uczyć się inaczej i co innego do niego trafia. Fiszki to fakt, mozna zabrać ze sobą wszędzie, proponuję ci połączyć i to i to :)
To trochę niewłaściwe pytanie. SuperMemo oferuje Ci ogromne kursy słownictwa SPEEDUP! i PROFICIENCY!. Nagrania dźwięku dają tym pakietom dużą przewagę nad fiszkami. Możiwość tworzenia własnych zbiorów słówek i wyrażeń bardzo podnosi wartość praktyczną tego programu. Pozornie wydaje się, że nie ma problemu wyboru, ale tylko pozornie. Pakiecik fiszek możesz mieć ze sobą wszędzie i uczyć się z nich w każdej wolnej chwili, w pociągu, autobusie i tramwaju też. Co ważniejsze na fiszkach możesz zapisywać słówka i wyrażenia potrzebne Ci juz dzisiaj, do najblizszej kartkówki, do czytanego własnie rozdziału Harrego Pottera itp. Fiszki nie mają dźwięku, ale możesz je zabrać na weekend i na wakacje.

Jest jeszcze trzecia możliwość wybory, jeśli masz MP3 playerka możesz przygotować sobie pliki mp3 i przesłuchiwać je w każdej wolnej chwili, tak samo jak przeglądać fiszki.

W kioskach i salonach Empiku można dostać za 20 zł Rozmówki angielskie w miesiąc z płytką CD, na której są program i baza SuperMemo oraz 10 tematycznych plików mp3.

Jeśli potrzebujesz zintegrowanego kursu polecam SuperMemo First Steps in English i jego kontynuację The Next Steps to English.

Ale oprócz tego istnieją inne podobne programy, z których najbardziej godnymi sa Profesor Henry Słownictwo i Profesor Henry Gramatyka. Wydawnictwo Edgard Multimedia wydawca "Profesorów" ma w swej ofercie jeszcze płyty audio z płytami do słuchanai w wieżach stereo i Discmanach. Wybór jest ogromny, ale to Ty go musisz dokonać.

Oprócz pozycji wyżej wymienionych jest jeszcze EuroPlus+ Angielski z Cambridge, ale kosztuje tyle, że za jego wartość kupisz połowę wyżej wymienionych pozycji np. First Steps, Next Steps i oba pakiety Profesora.
Dziekuje za wypowiedzi, jednak piszac fiszki mialam na mysli te, ktore sa reklamowane (www.fiszki.pl). Przymierzam sie do kupna jakiegos pakietu, ale nie jestem zdecydowana na jaki. Tylko ,jest jeden problem z supermemo. Ja nie mam komputera tam gdzie studiuje, jednak na weekendy jestem w domu, czy moge tez wtedy korzystac z tego supermemo??
1. Jedynym brakiem fiszek, o których piszesz, jest brak dźwięku. Jesli kupisz większy pakiet (a 100-fiszkowego nie warto) wiele na tym skorzystasz. Pudełko. w którym są trzymane umożliwia zachowanie pewnego systemu powtórek. Ale, pisałem o tym kiedyś, ja zdecydowanie preferuję własne fiszki, dzieki nim uczyłem się tych słowek, które były mi akurat potrzebne.

2. Jeśli nie masz codziennego dostępu do komputera program SuperMemo nie na wiele Ci się przyda. On wymaga codziennej pracy, nie toleruje nawet weekendów.

Pozostają Ci fiszki i mp3 player.

pzdr

BJK
To ja ewelinka83, ale juz zarejstrowna :). To w takim co polecacie jesli nie mam komputera, jedynie walkmana. Najlepiej na kasetach albo na plyty cd. Czy "first steps" i "next steps" ,tzn. te płyty, sa w formacie mp3?? Kurcze, chetnie chce sie uczyc tego angielskiego dalej, bo juz duzo wiem i chailabym zdobyc certyfikat telc, bo chyba fce jest dla mnie za trudny.
>... Czy "first steps" i "next steps" ,tzn. te płyty, sa w
>formacie mp3?? Kurcze, chetnie chce sie uczyc tego angielskiego dalej,
>bo juz duzo wiem i chailabym zdobyc certyfikat telc, bo chyba fce jest
>dla mnie za trudny.

Oryginalne kursy "First Steps in English" i "The next Steps in English" mają nagrania na kasetach audio.
Obecnie "First Steps in English" jest sprzedawany w dwóch pakietach, z których każdy składa się z 6 80-minutowych kaset i jednej książeczki. "The next Steps in English" to 6 kaset i 6 broszurek, z których każda zawiera materiał z 2 kaset.

Oprócz tego są jeszcze w sprzedaży kursy "First Steps in English" z płytami CD mają one zmieniony tytuł coś w rodzaju "First Steps in English w 100 dni". Była tu kiedyś spora dyskusja na ten temat ale dziś nie mogę jej znaleźć. Autor, który ją zapoczątkował wypowiadał się bardzo krytycznie o tej wersji. Ja moge tylko napisać, że te 100 dni dotyczy jednej tylko części, a jest ich 4 (1A, 1B, 2A i 2B) w sumie kosztują drożej niż kurs kasetowy i rozkładają naukę na 400 dni.

Nie znam kursu, któremu towarzyszą płyty z plikami mp3 oprócz wspomnainych już wcześniej Rozmówek w 1 miesiąc.
To teraz sie troche zakrecilam. To te ksiazki "first steps" i "the next steps" sa z kasetami tez wydane czy plytami cd?? A ten kurs dostepny na stronie supermemo jest z 3 plytami na cd-romie?? Juz sie pogubilam.
Oryginalne kursy FSE i NSE były wydane chyba 20 lat temu. Na początku FSE miało 24 kaset 40 minutowychi 12 skryptów wydrukowanych na gazetowym papierze. Później wydawano go w kompletach z 12 kasetami 80-minutowymi i 7 skryptami trochę lepiej wydanymi. Najnowsze wydanie jest takie jak opisałem wyżej. NSE też zmieniało się w kolejnych wydaniach, ale nie będę się o tym rozpisywał.

Na podstawie tych materiałów powstała pierwsza baza SuperMemo, która była publikowana za zgdoą wydawcy na płytach magazynów WWW i PCWorld Komputer.

Na przełomie lat 2004 i 2005 firma SuperMemo World opracowała w pełni profesjonalne bazy, które są sprzedawane w pakietach 3 lytowym FSE i 2 płytowym NSE.

Zawierają one, w moim przekonaniu, 80-90% materiału z kursów kasetowych. Niektórych ćwiczeń nie dało się przenieść w stosunku 1:1. Piszę to jako uzytkownik zarówno kursu kasetowego jak i wersji SM. Kurs kasetowy przerabiałem wiele lat temu, bazę SM traktuję jako materiał powtórkowy, ale podoba mi się, tak że gdybym teraz zaczynałbym się uczyć zacząłbym właśnie od niej.

Przy okazji wspomnę o innym podobnym kursie Angielski w 3 miesiące (dla początkujących i dla średniozaawansowanych). Jest również oparty na podręcznikach Dr Henryka Krzyżanowskiego, opcjonalnie można go kupić z płytką zawierającą program i bazę SM. Podobieństwo tych dwóch materiałów jest tak duże, że początkowo myślałem, że są to skróty FSE i NSE ale byłem w błędzie.

Kursy Angielski w 3 miesiące (podobnie niemiecki, francuski, hiszpański i włoski) są wydane w bardzo ciekawych pakietach, które składają się z 4 kaset audio, 4 płyt audio CD i 1 płyty CD ROM z programem i bazą SM.
Na kasetach i płytach audio są te same ścieżki dźwiękowe, mogą więc z nich korzystać posiadacze odtwarzaczy CD jak i kaset.

"Angielski w 3 miesiące" można kupić w księgarniach językowych lub na stronie wydawnictwa PONS (www.pons.pl).
Jednak mnie sie osobiscie wydaje, ze lepszy jest ten kurs "first steps: i "next steps" niz te pons, na jakims forum czytalam, ze te pierwsze ksiazki zawieraja wiecej materilu (chyba cwiczen) niz te pons. Co pan o tym sadzi??
Ja też tak uważam, ale komplety PONSa składają się z kaset i płyt audio, ksiązki oraz opcjonalnie płyty z bazą SM. Baza jest uboższa od First Steps (zawiera tylko słowka i wyrażenia, nie zawiera ćwiczeń). Poradziłem Ci zakup tych kursów tylko dlatego, że napisałaś, że nie masz stałego dostępu do komputera. Nauka z kaset jest dość uciążliwa. Ja zniszczyłem przy niej 2 komplety kaset. Teraz bawię się bazą SM tylko dla powtórek.
Jestem ciekawa czy dostane jeszcze gdzies ten first steps z kasetami. Pojde sie rozejrzec. Tylko, ze u mnie sa dwie ksiegarnie jezykowe i nie wiem czy tam beda. Jak bylam w matrasie to kazano mi pojsc do jezykowej. Zobaczymy, moze gdzies w necie znajde...
bejotka, napisales ze jesli zakupi sie "Rozmówki angielskie w miesiąc" z baza supermemo za 20 zl to mozna sobie ta baze rozwijac, moje pytanie w zwiazku z tym brzmi: czy slowka ktore samodzielnie doda sie do tej bazy beda rowniez czytane przez program ?
>moje pytanie w zwiazku z tym brzmi: czy slowka ktore samodzielnie doda
>sie do tej bazy beda rowniez czytane przez program ?

Na to pytanie mogę żartobliwie odpowiedzieć "i tak i nie". Wszystko zależy od umiejętności pracy z plikami multimedialnymi. Kilka razy juz pisałem na róznych forach jak można wprowadzać dźwięk do bazy SM. Jako źródło dźwieku mozna wykorzystać np. słownik multimedialny na płycie CD (ja często korzystam w tym celu ze słowników "Longman Słownik Współczesny" i "Collins COBUILD Advanced Learners Dictionary"). Warto jednak korzystać równiez z płyt CD załączanych do podręczników. Wtedy mozna wprowadzać do bazy SM czytane przez lektora zdania. To jest nawet bardzo wskazane ponieważ każde słowo w zdaniu brzmi inaczej niz odczytywane w słowniku. Porównaj z polskim "CHLEB", które czytamy "CHLEP", ale "NIE MA CHLEBA".

Kolejna sprawa. Ja zalecam kupowanie Rozmówek, które są obecnie najtańszą i prawie najlepszą profesjonalną bazą SM, ale własne bazy można tworzyć na korzystając z programu SM w każdym profesjonalnym pakiecie.
Wracając do tematu w poście - ja polecam fiszki. Probóbowałam uczyć się obydwoma sposobami, ale nie jestem w stanie długo wysiedzieć przed komputerem w kółko klikając jeden przycisk. Nawięcej dają fiszki przygotowane samodzielnie - uczysz się tego, co chcesz. Fiszki w sklepach są moim zdaniem strasznie drogie, choć trochę taniej można je kupić np. na allegro.
Fiszki można przygotować sobie samodzielnie w bardzo prosty sposób. Polecam darmowy programik Fiszki 1.0 ( http://dutkiewicz.mail.waw.pl )
Albo wejść na www.mojefiszki.pl i wydrukować gotową, darmową kolekcje, lub zrobić swoją. Polecam. Serwis się dopiero rozkręca, ale myślę, że ma potencjał:).
Na tej samej zasadzie jak fiszki wydawnictwa 4Głowy działają tzw "MEMOkarty". Jak na razie są tylko w postaci drukowanej i tylko przygotowujące na Egzamin Końcowy Gimnazjum.
Moim zdaniem to niezła metoda, jak ktoś już jest na tyle zdeterminowany, żeby w ogóle zacząć kuć ;-)
wg mnie to troche przestarzałe metody. Ja tam polecam mobiLang bo przynajmniej można sie uczyć fiszek na komórce i online - do tego za freeko ;)
edytowany przez inreb: 24 mar 2011
W wolnym czasie możesz skorzystać: http://www.facebook.com/jezykopedia?sk=app_157[tel]
Warto sprawdzić czy nie ma aplikacji supermemo na telefon jakiego używasz. Ostatnio wydali bardzo dobrą aplikację na iphone, która pozwala też na synchronizacje z kursami na supermemo.net.
Temat przeniesiony do archwium.