Oryginalne kursy FSE i NSE były wydane chyba 20 lat temu. Na początku FSE miało 24 kaset 40 minutowychi 12 skryptów wydrukowanych na gazetowym papierze. Później wydawano go w kompletach z 12 kasetami 80-minutowymi i 7 skryptami trochę lepiej wydanymi. Najnowsze wydanie jest takie jak opisałem wyżej. NSE też zmieniało się w kolejnych wydaniach, ale nie będę się o tym rozpisywał.
Na podstawie tych materiałów powstała pierwsza baza SuperMemo, która była publikowana za zgdoą wydawcy na płytach magazynów WWW i PCWorld Komputer.
Na przełomie lat 2004 i 2005 firma SuperMemo World opracowała w pełni profesjonalne bazy, które są sprzedawane w pakietach 3 lytowym FSE i 2 płytowym NSE.
Zawierają one, w moim przekonaniu, 80-90% materiału z kursów kasetowych. Niektórych ćwiczeń nie dało się przenieść w stosunku 1:1. Piszę to jako uzytkownik zarówno kursu kasetowego jak i wersji SM. Kurs kasetowy przerabiałem wiele lat temu, bazę SM traktuję jako materiał powtórkowy, ale podoba mi się, tak że gdybym teraz zaczynałbym się uczyć zacząłbym właśnie od niej.
Przy okazji wspomnę o innym podobnym kursie Angielski w 3 miesiące (dla początkujących i dla średniozaawansowanych). Jest również oparty na podręcznikach Dr Henryka Krzyżanowskiego, opcjonalnie można go kupić z płytką zawierającą program i bazę SM. Podobieństwo tych dwóch materiałów jest tak duże, że początkowo myślałem, że są to skróty FSE i NSE ale byłem w błędzie.
Kursy Angielski w 3 miesiące (podobnie niemiecki, francuski, hiszpański i włoski) są wydane w bardzo ciekawych pakietach, które składają się z 4 kaset audio, 4 płyt audio CD i 1 płyty CD ROM z programem i bazą SM.
Na kasetach i płytach audio są te same ścieżki dźwiękowe, mogą więc z nich korzystać posiadacze odtwarzaczy CD jak i kaset.
"Angielski w 3 miesiące" można kupić w księgarniach językowych lub na stronie wydawnictwa PONS (www.pons.pl).