!!!!JAK TO JEST Z ZAŁOZENIEM KONTA NA WYSPACH!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Moze mi ktos pomoc i odpowiedziec jak to jest z tym kontem jak mozna je załozyc skoro banki wymagaja potwierdzenia miejsca zamieszaknia jak to jest ztymi rachunkami prosze o pomoc
heh anglikom cięzko jest założyć konto, a co dopiero komuś 'spoza' kraju. bo domyślam się, że nie jesteś obywatelem UK
glownie to chyba zaklad pracy stara sie aby pracownik mial konto
tak bylo w moim przypadku, przysla kobieta z banku i mi zalozyli :)
aha no i zadnego potwierdzenia mniajsca zamieszkania w moim przypadku nie wymagali
wiec tak znajdujesz prace jest zajebiscie dowiadujesz sie za w liwerpoolu jest zajebisty fest na ktorym gra cal cox:) i co ? idziesz do chłopa ktory sie zatrudnia i prosisz o list ze niby jestes jego pracownikiem paszport i juz ?to wszystko.masz konto
wiec tak znajdujesz prace jest zajebiscie dowiadujesz sie za w liwerpoolu jest zajebisty fest na ktorym gra cal cox:) i co ? idziesz do chłopa ktory sie zatrudnia i prosisz o list ze niby jestes jego pracownikiem paszport i juz ?to wszystko.masz konto
mam do Ciebie tez inne pytanie .Przypuśćmy ze znlazłem prace wszystko oki teraz mam 30 dni na to zeby sie zarejestrowac w home office:i tu mam dwa pytania 1)w sekcji pierwszej mam wpisac swoje dane i swoj angielski adres zamieszkania aby oni mogli mi teen formulasz odesłac ? a jesli tak to czy moze to byc adres mojego hostelu lub schroniska ?pytanie 2) jesli sie zdecyduje za zapłate za homme ofice (50 funtow)za rejestracje za pomoca poczty to jak to ma wygladac na poczcie u nich dostane jakis druk podobny do tych co u nas ?a jesli tak czy potwierdzenie wpłaty mam dołaczyc do pierwszej strony wniosku ?prosze o info czeka nagroda:)
polecam stronE Wirtualny Londyn znajdziesz tam wszelkie info
Odezwę się odnośnie konta, bo pisanie o WRS już mi się znudziło.
https://www.ang.pl/Pomocy_Co_z_Home_Office_19405.html

W moim przypadku założenie konta było bezproblemowe,bo mieszkałam w czymś w stylu akademika, chodziłam na zajęcia w Collegu więc uczelnia dała mi potwierdzenie adresu (którego w np. HSBC rzeczywiście wymagali) Potem jeszcze tylko paszport i po sprawie.

Z drugiej strony to jeżeli pracodawcy zależy na tym abyś miał konto... to może faktycznie on coś tam potwierdza i go zakładają, ale z tego co wiem to ludzie mi mówili że bez potwierdzenia adresu to trochę ciężko.

Mam dla Ciebie dobrą radę Marcinie... Wiem, że forum jest po to aby zadawać pytania, jak mi się nie podoba to mogę nie czytać i nie odpowiadać i takie tam... ale jak ja jechałam do Anglii to nie wiedziałam nic o żadnym WRS, o kontach w banku, o kartach pre-paid, o warunkach zatrudnienia... znalam tylko adres pod który mam jechać. I naprawdę super sobie tam poradziłam. Anglicy to przesympatyczni, pomocni ludzie!!! Wystarczy zapytać pracodawcy i on Ci wszystko powie odnośnie WRS, zapytać w banku i bedziesz wszystko wiedział o koncie, zapytać w sklepie i zasięgniesz wiadomości o kartach pre-paid. Nie ma się co na zapas przejmować, bo to wszystko tylko tak strasznie wygląda a w rzeczywistości jest dużo łatwiejsze.

Oczywiście jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem, ale nie przejmuj się za bardzo jak przed wyjzadem nie będziesz wiedział ile kosztuje metro z Piccadilly to Heathrow... wszystkiego dowiesz się na miejscu... :)

Życzę udanego pobytu w tym pięknym kraju :)
A jednak się odezwę....

1. Po co oni Ci mają to odsyłać???????

2.
http://www.ell-s.com/praca.php
W jaki sposób zapłacić?

· Czekiem wystawionym na "Home Office", Work Permits (UK) z dopiskiem "only"
· Kartą debetową (Delta lub Switch) lub kredytową (Visa lub MasterCard)
· Przekazem pocztowym , musi być wytawiony na Home Office, Work Permits (UK)

!!!!!Ważne ! Przekaz pocztowy lub czek nalezy przyczepić do pierwszej strony formularza.!!!!!!!

czekam na nagrodę...
dzieki za zainteresowanie .
-musza ci odesłac pod jakis adres twoja karte rejestracyjna no przeciez w jakis sposob musisz pokazacc pracodawcy ze jestes tu legalnie nie uwazasz ?wiec chodzi mi o to czy jesli znajde mieszkanie lub hostel to moge ten adres wpisac jako adrs kontaktowy jedna laska ktora mi juz probowała pomoc na forum powiedziała ze bym wpisał tam adres polski:) no bez jaj!!!
-jestem z natury osoba ktora lubi miec wszystko czarno na białem wiec dlatego prosze o pomoc -to w kwesti wyjasnienia .mammnadzieje ze ktos jasno i w miare klarownie mi pomoze co do nagrody ......masz o demnie buzi w monitor:))
a ha jeszcze jedno mysle ze tweoj sytuacja zgoła sie rozni od mojej ja nie ma zadnego adresu i zadnego colegu nie bedzie w stanie mi mzadna uczelnia wydac potwierdzemia zamieszkania co JEST CHOLERNIE WAZNE!!wiec wiesz niby nic a jednak miałas zupełnie inna akcje z wyjazdem . Mam nadzieje ze obrazasz ale twoja odpowiedz niczego mi nie ułatwiła ...jak mozesz pisac ze z home ofice nic nie przysyłaja jak na samym formularzu jest jasno napisane ze karta rejestracyjna i zaswiadczenie bedzie wysłane na adres kontaktowy....................................
Drogi kolego....
napisałeś jak wół:
>zamieszkania aby oni mogli mi teen formulasz odesłac

więc się pytam po co mają Ci ten formulaRZ odsyłać. Karta rejestracyjna to nie jest "ten formulaRZ".

Mam nadzieję że się nie obrażasz,ale bardzo nie lubię jak jajko chce być mądrzejsze od kury.

Skoro adres kontaktowy to chyba logiczne że ten w Anglii! jakby chcieli ten z Polski to prosiliby o adres pod którym jesteś zameldowany.

pzdr
>jak mozesz pisac ze z home ofice nic nie przysyłaja

a możesz mi napisać w którym miejscu tak stwierdziłam????
nie chce sie kłocic nie po to jestem na tym forum szukam odpowiedzi na moje pytanie .Po co mieli by odesłac ?jest kilka powodow np.bdyby brakowała jakiej informacji wtedy formularz po jakims czasie wraca nie rozpatrzony

Magdalene 25 Sie 2005, 09:36 odpowiedz
A jednak się odezwę....

1. Po co oni Ci mają to odsyłać???????
Uzywajac słowa 'formularz" z ktoryms z postow miałem na mysli karte rejestracyjna. moze to Cie wprowdziło w bład,nie bulwersuj sie ....
Marcin
Nie czytalam wszystkich Twoich wypowiedzi, ale jesli chodzi o Home Office to: po pierwsze nie musisz sie rejestrowac, bo to w tej chwili juz nie jest konieczne, nic Ci to nie daje a wydasz tylko 50 funtow na nic. Po drugie zeby zalozyc konto w banku potrzebny Ci jest jakis dokument potwierdzajacy Twoj adres i oczywiscie paszport, najlepiej jakbys posiadal jakies payslipy lub list od pracodawcy. Pozdrawiam serdecznie
Już Ci napisałam to w innym wątku, ale przekopiuję:
Bzdury piszesz, że głowa boli. Możesz nie rejestrować się w HO TYLKO wtedy, gdy przepracowałaś w GB rok bez przerwy w zatrudnieniu większej niż 30 dni!!! Nie wprowadzaj ludzi w błąd!!!
Inny fakt, że w zasadzie, jeśli się nie zarejestrujesz to nie ma dla Ciebie kar. Mogą natomiast przysadzić ją pracodawcy (który Cię wywali z roboty :P).
Acha, NIN to National Insurance Number (a nie to, co nieudolnie napisałaś!)i często aby go uzyskać wymagają wcześniejszego zarejestrowania w HO.

Ciekawe na jakiej podstawie napisałaś swoje "złote myśli".
witam nie wiem jak mieszkasz czy wynajmujesz prywatnie czy mieszkasz u kogos
Pewnie u kogos to wes jego umowe i na pierwszej stronie wpisz swoje dane i zanies do banku nie powinni robic problemu pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa