Odezwę się odnośnie konta, bo pisanie o WRS już mi się znudziło.
https://www.ang.pl/Pomocy_Co_z_Home_Office_19405.html
W moim przypadku założenie konta było bezproblemowe,bo mieszkałam w czymś w stylu akademika, chodziłam na zajęcia w Collegu więc uczelnia dała mi potwierdzenie adresu (którego w np. HSBC rzeczywiście wymagali) Potem jeszcze tylko paszport i po sprawie.
Z drugiej strony to jeżeli pracodawcy zależy na tym abyś miał konto... to może faktycznie on coś tam potwierdza i go zakładają, ale z tego co wiem to ludzie mi mówili że bez potwierdzenia adresu to trochę ciężko.
Mam dla Ciebie dobrą radę Marcinie... Wiem, że forum jest po to aby zadawać pytania, jak mi się nie podoba to mogę nie czytać i nie odpowiadać i takie tam... ale jak ja jechałam do Anglii to nie wiedziałam nic o żadnym WRS, o kontach w banku, o kartach pre-paid, o warunkach zatrudnienia... znalam tylko adres pod który mam jechać. I naprawdę super sobie tam poradziłam. Anglicy to przesympatyczni, pomocni ludzie!!! Wystarczy zapytać pracodawcy i on Ci wszystko powie odnośnie WRS, zapytać w banku i bedziesz wszystko wiedział o koncie, zapytać w sklepie i zasięgniesz wiadomości o kartach pre-paid. Nie ma się co na zapas przejmować, bo to wszystko tylko tak strasznie wygląda a w rzeczywistości jest dużo łatwiejsze.
Oczywiście jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem, ale nie przejmuj się za bardzo jak przed wyjzadem nie będziesz wiedział ile kosztuje metro z Piccadilly to Heathrow... wszystkiego dowiesz się na miejscu... :)
Życzę udanego pobytu w tym pięknym kraju :)