finski czy inny jezyk

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc, zycie zmusza mnie do nauki jednego z tych jezykow / praca/ tj. finski lub inny skandynawski czyli norweski w ostatecznosci szwedzki, czy to wogole jest jedna grupa jezyków, oczywiscie jestem jak najbardziej za nauk ale doradzcie mi, który z nich jest najlatwiejszy, odradzaja mi finski podobno trudna wymowa dla Polaka, i wogóle jest trudny, a najlatwieszy jest podobno szwedzki; uczylam sie dotychczas tylko angielkiego i franuskiego - i nie mam pojecia o tych jezykach ze Skandynawii, pozdr
finski najtrudniejszy - grupa ugrofinska, do ktorej nalezy tez wegierski. b.trudne jezyki: finski ma 15 przypadków, wegierski 18. a polski tylko 7. poza tym mase innych trudnosci. wymowa b. melodyjna, sredniotrudna. a co do norweskiego,szwedzkiego,dunskiego to wszystkie sa germanskie i chyba nawet latwiejsze niz niemiecki. zwlaszcza szwedzki.
najwiecej jest tez chyba materialow do szwedzkiego, do finskiego prawie nic nie ma (mozna sobie jakies tam podreczniki po angielsku sprowadzic ale drogo)
pozdrawiam
To chyba troche zle Ci powiedziano. Finski ma banalna wymowe dla Polakow. Wez jakikolwiek finski tekst i zacznij czytac jak po polsku i spokojnie bedziesz zrozumiana w Finlandii. Z kolei gramatyka jest trudna (ale jak sie ma do tego serce to wchodzi latwo do glowy), no i slownictwo nie kojarzace sie ze slownictwem zadnego innego jezyka. Ale polecam finski bardziej niz jakis skandynawski. Aha, szwedzki, norweski, dunski i islandzki to germanskie jezyki, a finski - ugrofinski - czyli nie sa w ogole podobne.
dzieki, nie wiedzialam ze finski jest az tak trudny, tak jakos najbardziej jestem przekonana do szwedzkiego, a zwl. jeszcze po Twojej informacji, wiec na pewno wybiore ten jezyk, pozdr

« 

Inne

»

Praca za granicą