Książka do nauki - jaka?

Temat przeniesiony do archwium.
Zacznę tradycyjnie - chciałbym podszkolić swój angielski i szukam odpowiedniej książki.
Trzy lata temu zakończyłem swoją edukację szkolną, a tym samym naukę języka. Teraz chciałbym sobie wszystko przypomnieć i nauczyć się lepiej, bo jak wiadomo w szkole za dużo się człowiek raczej 'nie naumie'.

Poziom mojej aktualnej wiedzy nie jest wysoki. Chciałbym w sumie wszystko sobie po kolei poprzypominać. Myślałem nad jakąś książką (podręcznikiem), który przybliży mi trochę słownictwo oraz gramatykę.

Jaka pozycja książkowa jest godna polecenia? Nie wiem czy mam rację i czy dobrze myślę, ale chyba najlepsza byłaby dla mnie książka typu 'samouczka angielskiego' oparta na budowie przykładowych zdań oraz scenek z życia.

Czyli np. mając słówko iść mam podane kilka zdań: I go swim.
Oraz mając słówka: iść, skręcić, ulica, metro - mieć ułożoną scenkę na ulicy wykorzystujące dotąd poznane słówka.
ja mogłabym Ci polecic "Samouczek jezyka angielskiego" Dobrzycka Kopczyński sa dwie częsci tej ksiązki. Sama uczyłam sie z niej i uważam ze jest idealna dla samouków.
Chodzi Ci chyba o Język angielski dla początkujących i zaawansowanych?
Bo książki o nazwie "samouczek języka angielskiego" nie ma.

Ktoś jeszcze może coś polecić?

Bo to chyba nie chodziło o samouczek tylko o "Język angielski dla początkujących"
Tak tak Język angielski dla początkujacych i zaawansowanych.