co jako uzupełnienie Angielski. No problem i Extreme English

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie,

Od ponad miesiąca codziennie (wyłączającna niedziele) na supermemo.net realzuję kurs Angielski. No problem 1 i Extreme English Basic (jestem osobą, która uczyła się już angielskiego ale miałem ponad 5lat przerwy i wiedza uciekła)

Codziennie wcześnie rano, przed pracą, poświecam ok. 1,5h na rzetelne zrealizowanie planu na dany dzień. Bardzo podoba mi się ta forma nauki i wydaje mi się być dla mnie dość skuteczna.

Chciałbym jednak zintesyfikować naukę i zastanawiam się jakie narzędzia wybrać aby jeszcze szybciej się uczyć/otaczać językiem, coś czym mógłbym zająć się wieczorem, może coś do słuchania w dzień.

Dziękuję za wszelkie sugestie.
Według mnie masz dobry system nauki. Oczywiście jeśli czujesz, że masz sporo czasu to możesz dorzucić coś jeszcze. Ja bym to jednak zrobił dopiero po zakończeniu poziomu A2. Jeśli realizujesz już materiał z B1 to możesz np. zacząć tłumaczyć sobie artykuły związane z twoimi zainteresowaniami. Takie zawsze przyjemniej się tłumaczy niż jakiekolwiek :) Poznasz wtedy ciekawe słówka, kolokacje itp. Warto też je potem opowiadać, choćby samemu sobie, żeby umieć się tymi poznanymi zwrotami posługiwać, a nie tylko znać je z widzenia lub ze słyszenia. Na początek fajny jest też kanał „BBC 4”, mówią tam bardzo wyraźnie i niezbyt szybko. Warto wypisywać sobie nieznane słówka i tworzyć na ich podstawie własną bazę, np. w Excelu jak ktoś już tu zaproponował. Ważne żeby nie ograniczać się tylko do biernego słuchania i wypisywać nowe słówka. Fajnie opracowany jest też ten serwis: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
Przy mojej determinacji czas na naukę zawsze znajdę, pomimo bardzo wielu obowiązków :)
Bardzo dobrze uczy mi się rano dlatego wolę wstać 2h wcześniej i uczyć się angielskiego.

Najbardziej zależy mi na umiejętności komunikacji dlatego zaczynam i chciałbym położyć spory nacisk na naukę słownictwa a później rozpocząć rozmowy z ludzi ma skypie po angielsku lub rozpocząć lekcje u nativea.

W czasie pracy też czasem może uda mi się wygospodarować czas, żeby odizolować się i choćby słuchać czegoś po angielsku. Takie 30-60 min w czasie pracy na osłuchiwanie się...

Chciałbym jednak wieczorami przed snem poświęcić 1-2h na naukę angielskiego. I tutaj zastanawiam się na jakimś narzędziem- fiszki, coś mp3, jakieś multimedialne programy uzupełniające online/ofline, coś na tel lub tablet.