System nauki - jakieś poprawki?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ;) Poniżej wklejam swój system nauki języka i chętnie przyjmę jakąś informację zwrotną, która pomogła by mi go ulepszyć, sam go szlifowalem od sporego czasu, ale może ktoś podrzuci jakieś tricki językowe, czy cuś :) Na to liczę.

Słownictwo: Codziennie za pomoca systemu anki 20 nowych słówek (w tym phrasale i idiomy), co daje w teorii 140 słówek tygodniowo [wiem, że może brzmieć jak "gadanie, bleh, po miesiącu połowy zapomnisz bo tego za dużo. Tak przez długi czas było, ale bardzo długo i delikatnie ulepszałem swój system nauki słownictwa, powtórek, "sprawdzania siebie" itp. Efekty są świetne, jeżeli ktoś jest zainteresowany, chętnie podzielę się swoimi sztuczkami]. Dodatkowo mam ciekawy system uczenia ze screenów + inne sztuczki. Ogólnie, tą dziedzinę szlifowałem tak długo, że chętnie sam udzielę tutaj rad chętnym. Gorzej z resztą.

Writing; Cztery pełne prace tygodniowo sprawdzane przez tutora, recenzje, esseje, listy itp. Mógłbym pisać tego więcej, tylko gdzie? Podobno ludzie na tym forum wrzucają pracę do sprawdzenia, okej, jaki jest zdrowy limit? Bo ludzie chyba się znudzą, jeżeli codziennie będę coś wrzucał. Ogólnie to jest moja najsłabsza strona, co dziwi tutora, bo ponoć speaking mam b. dobry a writing mierny, a z reguły jest na odwrót. Chętnie bym to ćwiczył do bólu, więc chętnie przyjmę jakieś propozycje.

Speaking: 2x w tygodniu po 2 godziny lekcje z tutorem, poza tym szkoła (technikum) więc trochę z nauczycielami i nie mam więcej okazji, będę starał się więcej mówić po angielsku w internetach itp.

Reading / Pronunciation: codziennie na głos książka po angielsku, 20-40minut, różnie, czytam dopóki nie uzbieram z 15 słówek do dziennych 20, potem dodam jakies phrasale i idiomy od siebie

Gramatyka: Książka, narazie koncze ready for FCE i szukam czegoś jeszcze, rodział rano, rozdział popołudniu. Jestem chyba za mało zdyscyplinowany, bo nie umiem się zmusić do regularnych ćwiczeń w internecie, a z książki łatwo się rozliczyc (postawienie zrobić książke w X dni i tyle się trzymam)

Listening: Ciągle nad tym pracuje. Słucham podcastów BBC news worldwide i staram się oglądać dużo po angielsku, anime, seriali etc.

« 

Podręczniki językowe

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie