Do gramatyki, jeśli przerobiłaś wcześniej kompletnie jakąś książkę do gramatyki na B2, fajną opcją mogą być podręczniki przygotowujące do FCE. Głównie ze względu na ćwiczenia, w których trenujesz nie tylko konkretne zagadnienie gramatyczne, ale tez takie które stawiają Cię w konieczności np. podjęcia decyzji jakiego czasu użyć w danej sytuacji.
Market Leader jest ok dla samouka. Zwłaszcza przydatny jak ktoś się uczy do LCCI. Nie wiem czy miałaś już już jakiś kontakt z BE. Jesli nie, to ja bym sięgnął jednak po Paul Emmerson "Business English Handbook Advanced". Słowo Advanced w tytule jest przesadzone. Przerabiałem ją i nie znalazłem tam jednego zdania zbudowanego w oparciu o zasady gramatyki wykraczające poza poziom B2. Słownictwo również nie straszy. Ogólnie bardzo przyjazna książka zarówno dla osób, które nie miały wcześniej kontaktu z BE jak i tych, które nie miały styczności z zagadnieniami związanymi z BE. Myślę, że spokojnie sobie z nią poradzisz. Dodatkowo co mi się w niej podobało, to sposób w jaki poruszane są zagadnienia i ich zakres. Są tematy z ekonomii, zarządzania, marketingu, księgowości, dotyczące opisywania wykresów, grafów, prowadzenia prezentacji, itp., zawierające słownictwo dotyczące tych zagadnień. Tematy te zawierają też podstawową wiedzę z tego zakresu, więc jak ktoś nie studiował wcześniej nic ekonomicznego, to zdobędzie trochę podstawowej wiedzy z tych tematów.
edytowany przez browar25: 25 kwi 2015