trudne lecz potrzebne zwroty lub wyrazy

Temat przeniesiony do archwium.
Jeśli znacie jakies trudne zwroty lub słowa w języku Angielskim, które są żadko spotykane ale warto je znać to prosze piszcie! Na pewno wielu osobą się takie wiadomości przydadzą! :)
Jeśli są rzadko spotykane, to nie warto się ich uczyć. Jak masz siedzieć i wkuwać slówka i zwroty, to lepiej coś pożytecznego, nie sądzisz?
Zamiast Żadko spotykanych słow lepiej poucz się pisowni często spotykanych słów.
My favourite word:
juxtapose-to put things together
+juxtaposition
what kind of things? because that's important, it's not just any things.
ja lubię:
- in the throes of - w wirze, ferworze
-death throes- ostatnie podrygi

zezłościć się, wpaść w szał:
-fly off the handle
-blow one's fuse

biblical weather- ulewa

to be rotten through and through- bardzo z ła osoboa, do szpiku kości

ale nie wiem czy one takie rzadkie- znalazłem je w podręczniku
nie chcę byc złośliwa, ale pewnie tego nie uniknę. zamiast uczyć sie obcego języka , pouczcie sie własnego!
nie "żadko" tylko "rzadko", i nie "osobą" (tak wynika ze zdania!) tylko "osobom"...........
a propos pytanka, to ja lubię jedno określenie. jest raczej popularne ale fajne: life-size standee - to taki rodzaj czyjegoś zdjęcia, w naturalnym rozmiarze; w marketach takie stoją i zachwalają np. kolejny superproszek w nowej cenie:)
jednak jesteś zwyczajnie zlośliwa, jak się szybko pisze to się trafiają byki
a ze zdania wynika że mialo być: bardzo ZŁA osoba -mianownik liczby pojedynczej. Niby twoje uwagi są konstruktywne, ale coś wyczuwam złośliwość wyciekającą spod tych wersow??? A może mam tylko kompleksy bo naprawdę nie byłem dobry z ortografii w szkole:P
>a ze zdania wynika że mialo być: bardzo ZŁA osoba -mianownik liczby
>pojedynczej.

w pierwszym zdaniu "wielu osobą"
Pan mg zawsze z pomocą:) Tak zwracam honor. A to prawdopodobnie dlatego że w liceum obrywałem straszne cięgi za ortografię. Jak to było... uderz w stół a nożyce...

ale jest mi głupio %\
Dobrze, przyznaje, że z polskiego nie mam piątki a co dopiero z ortografi! Faktycznie zrobiłam pare głupich i prostych błędów ale nie trzeba tego odrazu krytykować! Oczywiście można to oznajmić ale nie trzeba być przy tym złośliwym! Naprawde jeśli aż taki to sprawia problem jeśli ktoś się pomyli w pisowni no to bardzo przepraszam! Napewno będę pamiętać, że nie osobĄ tylko osobOM i nie Żadko tylko RZadko. Ale wracając do tematu to wydaje mi się, że takie zwroty czy słowa RZadko spotykane są potrzebne bo np. w gwarze Angielskiej jest wiele dziwnych ale przydatnych wyrażeń, które jak ktoś pojedzie do Angli to będzie potrzebował użyć. Dlatego naprawde nie ma się co znęcać na dyslektykach tylko dawać jakieś pomocne przykłady! Dziękuje z góry! ;)
ortografii, od razu, na pewno.
>Napewno będę pamiętać, że nie osobĄ tylko osobOM i nie Żadko tylko
>RZadko.
I o to właśnie chodzi. Jakby nikt tego nie pilnował to nie byłoby żadych zasad ortografii gramatyki w ogóle nic by nie było.
Nie bądź taka wrażliwa na krytykę.
A tu strona z nietypowymi zwrotami (ale potrzebnymi)
https://www.ang.pl/zabojcze_slowka_9433.html
Nie popisujcie sie znajomoscia polskiego, bo tu ludzie wchodza nie po to, by przedzierac sie przez wasza dyskusje...To jest serwis do nauki angielskiego. Po co piszecie nie na temat ? Marnujecie czas osobom, ktore tu szukaja angielskich wyrazen.
Nie popisujcie sie znajomoscia polskiego, bo tu ludzie wchodza nie po to, by przedzierac sie przez wasza dyskusje...To jest serwis do nauki angielskiego. Po co piszecie nie na temat ? Marnujecie czas osobom, ktore tu szukaja angielskich wyrazen.
SO what's the reason YOU write in Polish, eh?
>>>>>Nie popisujcie sie znajomoscia polskiego, bo tu ludzie wchodza nie po to, by przedzierac sie przez wasza dyskusje...To jest serwis do nauki angielskiego. Po co piszecie nie na temat ? Marnujecie czas osobom, ktore tu szukaja angielskich wyrazen.

...po pierwsze przeczytalam slowo 'wyrazen' jako 'wrazen' i zaczelam sie smiac, bo tu i dobre wrazenia niekiedy sa.
Duzo ludzi pisze nie na temat (ja tez) bo zycie nie jest za ciekawe i trzeba sie posmiac, pozartowac, poklucic, pozmieniac poglady - wszystko zeby cos sie dzialo.
Temat przeniesiony do archwium.