Nauczanie, korepetycje, lekcje - z czego uczyć ?

Temat przeniesiony do archwium.
cześć wszystkim

w prawdzie dopiero jestem w trakcie studiów, ale chciałabym już zacząć dawać korepetycje. zastanawiam się jednak, od czego tu zacząć ? z czego korzystać ? Oczywiście mam parę swoich książek, notatek, ale w mojej ocenie nie nadają się one do takiego typowego nauczania.
Zastanwiam się również nad jedną z typowych pozycji książkowych np. English file, headway, Open doors, Inside out itd itd., czy coś podobnego (oczywiście dla siebie teacher's book, dla korepetytanta student's book). Czy uważacie, że to wystarczy ? czy przydało by się coś ponad to ?
Jaka książka z tego typu jest według was najbardziej godna uwagii ?
prosiłabym osoby mające doświadczenie w nauczaniu o wszelkie wskazówki i poradę w tym temacie !

dzięki
Najpierw zdecyduj się na jakim poziomie chcesz nauczać i osoby w jakim wieku? W inny sposób będziesz uczyć 9-latka, 15-latka i 30-latka. Niektórzy nauczyciele idą z materiałem z książką, z której np. dziecko się akurat uczy w szkole. Jak ja chodziłam pierwszy raz na korepetycje to nauczycielka właśnie o to pytała, czy chcę iść oddzielnym tokiem czy przerabiać z wyprzedzeniem materiał ze szkoły. Z "headwaya" uczyłam się w szkole i nie pamiętam aby szczególnie interesowała mnie nauka z tej książki.

>Czy uważacie, że to wystarczy ? czy przydało by się
>coś ponad to ?

Zbieraj jak najwięcej materiałów, nie ograniczaj się do książki czy dwóch, chyba że znajdziesz jakąś naprawdę świetną. Na różnych stronach, w pożyczonych książkach, kursach, zawsze znajdzie się coś ciekawego, więc od razu skanuj, bo wszystko się z czasem przyda.
Inaczej wygląda nauka z młodszymi a inaczej z osobami starszymi.
Z młodszymi proponowałabym rozne gry, wspolne czytanie ksiązek, oglądanie kaset video, słuchanie piosenek, rozwiązywanie rebusów, krzyzowek.. Nauka ze zwyklych ksiązek jest zwyczajnie nudna.