Czasy-kolejnosc nauki

Temat przeniesiony do archwium.
Zaczynam samodzielnie uczuc sie j.a. Chcialem sie dowiedziec ktore czasy sa najwazniejsze i trzeba sie ich nauczyc w pierwszej kolejnosci? Czy warto uczuc sie z programem Profesor Henry-Gramatyka?
Ja bym obrał taką kolejność:
1. I work
2. I am working
3. I worked
4. I have worked
5. I will work
6. I was working
7. I have been working
8. I will have worked
9. I will be working
10. I had worked
11. I had been working
12. I will have been working
i przyszłość w przeszłości na koniec :-)
13. I would work
14. I would have worked
15. I would be working
16. I would have been working

nie znam nazw czasów, więc podałem konstrukcję :P Grupa w mojej klasie uczyła się w tej kolejności i dobrze pamiętają użycie i nie mieszkają czasów, więc myślę, że tak jest ok.
No i pamiętaj - nie za ambitnie. Wszystkich czasów w kilka dni nie pojmiesz do tego stopnia, żeby zapamiętać perfekto i ich używać.
Jeśli chcesz uczyć się samodzielnie musisz wybrać dobry podręcznik, w pierwszym okresie koniecznie z językiem polskim. Ni możesz go zmieniać przed przerobieniem od deski do deski. W przeciwnym razie nawet po 20 latach nauki będziesz na poziomie pre-elementary. W takim podręczniku gramatyka jest prezentowana w naturalnej i logicznej kolejności, w takiej też powinieneś się uczyć. Podręcznik gramatyki powinien być uzupełnieniem podręcznika kursowego. W nim należy szukać rozszerzenia wiadomości i ćwiczeń praktycznych.

Programy komputerowe, w tym Profesor Henry - Gramatyka, tylko wspomagają naukę. Ktoś, kto przerobił już cały kurs angielskiego, wszystko jedno czy w gimnazjum/liceum czy w szkole językowej, może korzystać z dobrym skutkiem z takich programów bez podręcznika, jeśli dopiero się uczy powinien w programie wyszukiwać materiał, ktory poznaje w podręczniku ogólnym.
jaki podrecznik do gramatyki polecili byscie? Cz "
Samouczek języka angielskiego" wydawnictwo Buchmann jest dobry?