Od czego zacząć nauke angielskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich - jestem nowy na forum. Pytanie mam takie jak w temacie. Jestem zielony z angielskiego, chciałbym chwycić jakieś podstawy tego języka. Niestety programy jakie zdążyłem przejrzeć są chyba dla takich, którzy już mieli jakiś kontakt z tym językiem. Ja niestety nie miałem. Nie mogę się zapisać na żaden kurs, ponieważ fizycznie nie mam czasu, aby dojeżdżać- nie mieszkam w mieście :(
Dlatego mam prośbę do forumowiczów, aby mi coś z łaski swojej podpowiedzieli - może jakiś kurs w internecie dla dosłownie początkujących ( czytaj - nie mających zielonego pojęcia o co chodzi w tym języku). Pozdrawiam Maciej
Najlepsza Żółta Książeczka

Siemka

W sumie to radze poszperać w księgarni ... bo tu duzo zalezy od podejscia do źródła (ksiązki) ... jeśli Ci sie spodoba, i już bedziesz ją miał, to z pewnościa Cie coś nauczy (to tak jak z kobietą :] )

Kiedyś (na początku swojej przygody z angielskim) szperając w księgarni natrafiłem na taką mała żółtą ksiązeczke z gramatyki (były to podstawy) ... wówczas wystarczyły bym stwiedził że to prościzna (choć w budzie miałem wówczas z ang. przechlapane) mała żółta książeczka nie wystarczyła na długo więc wciąz dokupuje nowe pozycje ... i tak już pozostanie.

Moje ksiązki w kolejności zakupów :)

1. Mała żółta ksiązeczka (gramatyka)
** Gdzieś w tym miejscu też trafiłem na program ETeacher
posiadający też podstawy gramatyki
** I w tym miejscu też masochistycznie tłumaczyłem sobie teksty z gier (przygodówki - Amiga Rulez :] )
** i zapisywałem ze słuchu anglojęzyczne piosenki później je tłumacząc
na ówczesnym poziome piosenki w rzeczywistości nabierały innego sensu :]
2. Nowa gramatyka angielska w cwiczeniach
R. Gozdawa-Gołębiowska, B.Jasińska, S. Kryński, A. Prejbisz
----------------------------------------------
// To napewno juz nie podstawy
----------------------------------------------
3. Test in English Structural Conversion
Mariusz Misztal
4. Test in English Word-Formation
Mariusz Misztal
5. Gramatyka Jezyka Angielskiego Henryk J. Kałuża, Jan J. Kałuża
(Ta publikacja nauczyła mnie innego spojrzenia strukture j.angielski)
6. 100 Testów z Gramatyki Angielskiej
Henryk Krzyżanowski
7. Różne testy wydawnictwa HANDYBOOKS - Maciej Matasek
Zdaża sie że są uzywane w szkołach YES'T czy jakoś tak
8. Słownik Tematyczny :] (wydawał mi sie potrzebny okazało sie inaczej)

Nie lubie ksiązek z obrazkami wiec powyższe ich nie posiadają ...
Nie lubie też niejasnej formy testów wiec też ów ksiązki powyżej ich nie posiadają ...

Trzy grosze wiecej:
dzieki małej żółtej książeczce ... polubiłem gramatyke ...
i na niej sie zwykle skupiałem przez to ucierpiało moje słownictwo juz nie mówiąc o osłuchaniu sie z angielskim.

Rada: poszukaj własną żółtą książeczke a najlepiej dwie ... jedną do gramatyki a
a drugą do słownictwa no i oglądaj bajki najlepiej wchodzą :]

Pozdrawiam
Jeśli poważnie myślisz o nauce języka, to zapisz się do dobrej szkoły. Origramy mogą tylko wspomagać tę naukę, nigdy nie zastąpią lektora, podobnie samouczki i wszystkie inne takie wynalazki.
Nue, ale jak nazywa się ta "mała żółta książeczka"- bez tytułu trudno będzie ją znaleźć :(

Pozdrawiam
Nazwy tej małej żółtej ksiązeczki nie pamiętam ....
ale jak chcesz to podaj swój nr GG to pogadamy

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę