nauka na pamięć

Temat przeniesiony do archwium.
Szukam wszelkiego rodzaju wierszyków rymowanek tekstów piosenek które warto umieć by lepiej przyswoić soebie język angielski. Z pewnoscią jest to pytanie do nauczycieli anglistów. Podzielcie się swoja wiedzą i doświadczeniem z która dzielicie się ze swoimi uczniami na lekcjach.
Ponawiam pytanie jak skutecznie uczyć się na pamięć macie jakies skuteczne metody. Mam tak ze uczę sie np czasowników nieregularnych i wszystko po jakimś czasie mi sie miesza. Gdy dostaję zdanie do przetłumaczenia w grupie tez wpadam w panikę i zaczynam wszystko mieszać. Co byście mi doradzili???
Przyznam ze zaczyna być to irytujące że dsć sporo sie uczę j ang i niewiele potrafię zrobić?!;(
>Szukam wszelkiego rodzaju wierszyków rymowanek tekstów piosenek które
>warto umieć by lepiej przyswoić soebie język angielski.

"Myślenie po angielsku" - Leon Szkutnik. Ponad trzysta dwu-trzy zdaniowych tekstów. Czyta Anglik. Idealne do nauki na pamięć. Codziennie jeden do poduszki.
Popieram! Szkutnik napisał kilka tego typu pozycji: "Myślenie po angielsku", "Thinking in English", "My Thoughts in English" itd. Ale jedynie pozycja, która wskazałaś zawiera nagrania wszystkich tekstów. Wśród jego podręczników jest jeszcze jedna podobna pozycja, ale pod zdecydowanie innym tytułem "English as Experience 1" - 120 podobnych tekstów czytane z amerykańskim akcentem.
Czasowniki nieregularne sobie pogrupuj. Przeglądnij sobie całą tabelkę i zobaczysz, że niektóre się rymują, niektóre mają taką samą formę, niektóre się odmieniają podobnie.

np.

Grupa I

set, set, set
put, put, put
slit, slit, slit
cost, cost, cost

Grupa II
teach, taught, taught
buy, bought, bought,
catch, caught, caught

Grupa III
sell, sold, sold
tell, told, told

Grupa IV
drink, drank, drunk
sink, sank, sunk
sing, sang, sung

itd. :)

Ogólna rada: zdystansować się do siebie i nauczyć się śmiać z siebie samej. Przyjąć do wiadomości, że błędy robić będziesz zawsze i nie panikować w grupie. Czasem w grupie będą niedowartościowane osobniki, którzy wiedza wszystko lepiej i koniecznie muszą tu okazać. Wzruszyć wtedy ramionami i powiedzieć, że nie miałaś czasu się uczyć, bo zawierałaś właśnie bliższą znajomość z nowym kochankiem.
:)))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Olimpiada języka angielskiego