Tell me more

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś z Was zna program Tell me more i czy mógłby w kilku zdaniach napisać coś o nim. Coraz częsciej go reklamują i chciałam zapytać kogoś kto zna ten program i co o nim myśli.
Płyty są podzielone na lekcje tematyczne, np. na płycie Beginner: Introducing oneself, Descriptions, Numbers & Letters, Date & Time itd. Każda lekcja zawiera podobne ćwiczenia: pytania z kilkoma odpowiedziami do wyboru, uzupełnianie zdań, rozsypanki, krzyżówki, wisielec, opisywanie obrazka, dyktando, oglądanie wideo itp.

Część ćwiczeń wymaga podania odpowiedzi przez mikrofon. Są też ćwiczenia na wymowę poszczególnych głosek, wyrazów i zdań. Ta część jest w miarę fajna i przydatna. Można się nagrywać i porównywać z lektorem (program udaje, że potrafi ocenić wymowę).

Moim zdaniem trudno się z tego nauczyć samemu czegoś nowego. Nawet alfabetu - podany jest cały na raz w jednym zdaniu i tyle. Są wyjaśnienia gramatyczne, ale niepołączone z ćwiczeniami. Przykład wyjaśnień: "W przypadku dopełniacza eliptycznego rzeczownik nie jest używany ponownie, jeśli jego powtórka nie jest konieczna dla wyrazistości zdania. My son is bigger than Karen's (son)".

Może być fajne do powtarzania, zabawy jeśli ma się dużo czasu. Panel obsługi jest beznadziejny.
Tell me more jest programem napisanym przez francuską firmę. A to dużo znaczy. Do przyjęcia są dwa rodzaje programów.

1. Program opracowany przez ojczystą firmę i rodzimych autorów materiału źródłowego.
2. Program napisany przez "Native"-ów na podstawie napisanych przez nich materiałów. Wszelki inne rozwiązania są do chraznu tarcia.

TELL ME MORE jest bardzo dobrym programem dla Francuzów i innych nacji francuskojęzycznych. Polacy kupili go przez pomyłkę.
Znam dobrze Tell Me More, bo wywaliłem 150 złotych żeby spróbować sie pouczyć niemieckiego. W zasadzie w pełni zgadzam się z Bejotką, z tą jedną różnicą, że nie jestem pewien, czy dla Francuzów toto jest lepsze :). Moim zdaniem - porażka - to już EuroPlus lepsze, nie mówiąc o chwalonych produktach Edgarda i SuperMemo.

Jeśli ktoś chce zobaczyć jak to działa, niech odpali demo online - jest na stronie internetowej Auralogu.

A swoją drogą zastanawiam się kim jest porres? Miły człowiek, ale zamiast się uczyć, ciągle pyta o różne programy - mam wrażenie, że bada konkurencję :)). W sumie nic złego, sam jestem ciekaw Waszych odpowiedzi :).
Ullak, świetne podsumowanie - podpisuję się pod oceną.
Dziękuję za wypowiedzi.
Marceli dziękuję za miłe słowa. A tak gwoli wyjaśnień to pomimo, że szukam jakieś dobrego programu to uczę się nie miej złudzeń.
Chce też wiedzieć czym mogę podeprzeć swoją wiedzę na rynku tyle programów że można zawrotu głowy dostać. Ponieważ nie stać mnie żeby kazdy kupowac chcę wiedzieć od bywalców tego forum co sądzą na temat różnych programów.
Jak już gdzieś napisałam chcę się nauczyć j.angielskiego możliwie szybko choc z Waszych sygestii wynika że nic nie ma szybko.;)))
Marceli nie obawiaj się nie badam konkurencji;))) choć może kiedyś kto wie;)))
Cieszę się że ludzie chcą się dzielić swoją wiedzą i chyba w tym wszystkim o to chodzi.
Pozdrawiam wszystkich ale szczególnie Marcelego i Bejotkę.
Porres, dziękuję bardzo, ale proszę nas nie wywyższać - jest tutaj wiele innych osób, które bardzo pomagają - my tylko lubimy się mądrzyć na tematy, na które nam się wydaje, że coś wiemy ;). Powodzenia w nauce!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia