Mam taki problem. Mam za zadanie przygotować wypowiedź ustną na temat :
1. Mój przyjaciel - gdzie go spotkałem, kto to itd.
2. Moje dzieciństwo.
Jest problem w tym, że u mnie gramatyka leży... nie wiem jak się do tego zabrać potrzebuję pomocy, więc postanowiłem tu zawitać. Prosiłbym o przetłumaczenie albo 1, albo 2. Będę bardzo, ale to ardzo wdzięczny. Pracę mam przygotować na środę.
1. Mój najlepszy przyjaciel ma na imię mateusz. Poznałem go podczas wakacji (tych co były), na obozie namiotowym (lub coś takiego) gdy zgubiłem się w lesie i nie wiedziałem jak znaleść swoją drużynę (namiot coś w tym stylu). Mateusz pomógł mi wydostać się z lasu i zaprowadził na przystanek autobusowy, gdzie mogłem zadzwonić do mojego wychowawcy. Po godzinie przyjechało auto, podziękowałem mateuszowi za pomoc i wymieniliśmy się e-mail'ami. Pojechałem na miejsce obozowiska, a że było ciemno, postanowiłem pójść spać.
2. Moje dzieciśtwo to bardzo wesoły okres w moim życiu. Wieczorami lubiłem jeżdzić na rowerze, a w dzień chodzić na basen. Wakacje były szczególnie ulubioną porą roku. Mogłem jeść lody, grać w piłkę do późnej godziny i spędzać ten czas na dworze. Bardzo często bawiliśmy się w chowanego w nocy i chodziliśmy rankami na basen i nad jezioro. Z mamą i tatą jezdziłem na pikniki i zbierałem grzyby. Raz się zgubiłem w lesie i nie wiedziałem co zrobić. Siedziałem 3 godziny, kiedy mój tato po mnie przyszedł. Pamietam, że byłem bardzo przerażony tą sytuacją, ale na szczeście wszystko dobrze się skończyło.
Proszę to przetłumaczyć na angielski. Chciałbym aby to było rozbudowane (w miarę), ponieważ nie potrafię sam napisać zdania po angielsku - a nauczycielka jest bardzo wymagająca. Proszę o pomoc. Można również napisać na gg - 3522834.
Będę bardzo zobowiązany i odwdzięcze się.
Pozdrawiam