Jaka literatura najlepsza?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie

Nazywam sie Marcin, i chcialbym nauczyc sie angielskiego w domu. Jestem zdecydowany poswiecic do 2h dziennie na samodzielna nauke jezyka. Moja przygoda z jezykiem nie byla dluga, wiec bylbym sklonny zaczac od poziomy "easy". Chcialbym, aby osoby majace pojecie o nauce jezyka w trybie samodzielnym, od poziomu poczatkujacego(prawie od zera), poradzily mi jaka literatura jest najlepsza do tego celu. Podobno ksiazki Longmana sa niezle. Wiem ze to wydawnictwo, jednak nie wiem jaka ksiazke wybrac. Prosze o propozycje zwiazane z tematem jak i wlasne rady.

Z gory dziekuje wszystkim chcacym pomoc

Pozdrawiam Marcin
Jeśli chcesz się uczyć samodzielnie od poziomu "easy" powinieneś wybrać podręcznik polskiego autora (z komentarzami i gramatyką w języku polskim). Proponuję "Mówimy po angielsku" L.L. Szkutnika. Jest to podręcznik z 2 płytami CD, który da Ci solidne podstawy do późniejszej pracy z podręcznikami wydawnictw angielskich. Do tego możesz dodać programy komputerowe "SuperMemo Angielski? No Problem!", "SuperMemo Rozmówki angielskie w miesiąc", "Profesor Henry - Słownictwo", "Profesor Henry - Gramatyka" i "EuroPlus + Cambridge".
Warto też, byś zainteresował się bardzo ciekawym podręcznikiem "Przygody Hucka Finna z angielskim - podręcznik so samodzielnej nauki".
To bardzo ciekawa pozycja, raczej dla trochę zaawansowanych, dlatego powinieneś z niej skorzystać dopiero po przerobieniu 40-50 lekcji z "Mówimy po angielsku" i po przeczytaniu polskiego wydania powieści marja Twaina "Przygody Hucka".