Cześć!
Właśnie znalazłam to forum i stwierdziłam, że też tu napiszę. W zeszłym roku brałam udział w olimpiadzie, ale się nie dostałam do drugiego etapu (miałam 38 punktów a próg był 39). W tym roku poszło mi dużo gorzej, ale przeszłam o jeden punkt.
Prawdę mówiąc, nieszczególnie się do tej pory przygotowywałam, bo w zeszłym roku zaczęłam czytać część tych książek, sądząc, że przejdę (tym bardziej, że moja anglistka jak mi sprawdziła, to powiedziała, że miałam dużo więcej punktów niż ostatecznie miała,) i jakoś nie dawałam rady (poza tym paskudnie trudno było je dostać, a szukałam w bibliotece British Council...). No i w tym roku dostawszy 31 punktów nie wierzyłam, że przejdę, więc można powiedzieć, że olałam sprawę. Do pierwszego etapu się nawet szykowałam, ale wypadłam z rytmu nauki, no i jak się okazało, że jednak przeszłam, to przez jakiś czas brakowało mi motywacji, żeby się za siebie wziąć. No ale już się wzięłam i brnę przez te książki.
No i mam pytanie - czy polecacie jakoś szczególnie któreś z tych książek, żeby były ciekawe i w ogóle (i najlepiej żeby się jeszcze dało znaleźć je w internecie). Bo generalnie to mam jakieś sześć wybrane, ale nie wiem, czy będę je w stanie przeczytać, nieszczególnie mam ochotę na niektóre. Na pewno z brytyjskich czytam "The Inheritance Lost", bo już prawie skończyłam i z amerykańskich "To Kill a Mockingbird", bo już dawno miałam przeczytać. Poza tym mam Du Maurier "Rebecca", "Woman in White" Collinsa, "The Road" McCarthy'ego i "The Revolutionary Road" Yatesa.
A macie jakieś inne sugestie? Czy któreś z książek, które wzięłam sprawiły Wam trudności?
Pozdrawiam i życzę powodzenia,
Hannah