Od jakiego podręcznika rozpocząć

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Mam problem i mam nadzieję, że mi pomożecie go rozwiązać. Pisałem niedawno maturę i wybieram się na studia matematyczne. Wiem, że czekam mnie w przyszłości egzamin z angielskiego na poziomie B2 jak również będę miał angielski na zajęciach. Chciałbym się więc przygotować przez wakacje do angielskiego i podciągnąć się głownie z gramatyki. Jeżeli chodzi o mój poziom to umiałem całą gramatykę na poziomie B2 - czyli typowy program licealny: strona bierna, mowa zależna, unreal past, 15 czasów(nie miałem future perfect continuous), modalne, gerundium i invinitive have sth done, rzeczoniki, przymiotniki - odmianę itd. Nie zależy mi na tym aby wszystkiego wypisać. Chciałem tylko pokazać mniej więcej jaki mam poziom. Rozumiem wszystko co było w liceum ale przez ostatnie 1,5 roku uczyłem się tylko matematyki na maturę(w końcu idę na matematykę) i zapomniałem dużo z tego, zniknęła mi płynność i łatwość w używaniu powyższych zagadnień. Teraz chciałbym się was poradzić jaki podręcznik do nauki gramatyki, a raczej przypomnienia sobie jej i nabrania płynności w jej używaniu mi polecacie. Może to być podręcznik po angielsku bo z rozumieniem raczej nie mam problemu, chyba, że mi zaproponujecie jakąś akademicką cegłę. Chodzi mi głownie o książkę z dużą ilością zadań z odpowiedziami, które będzie zawierała gramatykę min do poziomu B2. Z góry dziękuję i jeżeli coś będzie potrzebne do ustalenia konkretnego podręcznika to chętnie odpowiem na każde pytanie. Czekam na wasze propozycję bo nie chce marnować tych 4 miesięcy a samemu nie mam rozeznania w podręcznikach
dawno nie mialem stycznosci z podrecznikami, ale pamietam, ze przejrzysty uklad i roznorodne cwiczenia mialy podreczniki wydawnictwa Express Publishing
a coś typu english grammar in use co o tym sądzisz
a może napiszesz z jakiego podręcznika ty korzystałeś? Bo nie wiem na prawdę co wybrać, mam jeszcze advanced language practise - ale to ma mało zadań
ja korzystalem z podrecznikow, ktorych juz sie nie drukuje.
co byś mi radził bo od czegoś zacząć muszę
Nie ma jakiś tradycyjnych podręczników, które mają zadania, przecież chodzi tyko o to bo całą teorię można nauczyć się z internetu, a jak się czegoś nawet nie zrozumie to wystarczy np wstawić tutaj.
Nie wiedziałem, że możecie taki temat uznać za zamknięty, ale jak nie chcecie mi pomóc bo nie wierze, że po 12 latach nie jesteście obeznani w waszej dziedzinie to poradzę sobie samemu, w końcu żyjemy w XXI wieku i można dowiedzieć się tego gdzie indziej.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie