Witam,
Mam problem i mam nadzieję, że mi pomożecie go rozwiązać. Pisałem niedawno maturę i wybieram się na studia matematyczne. Wiem, że czekam mnie w przyszłości egzamin z angielskiego na poziomie B2 jak również będę miał angielski na zajęciach. Chciałbym się więc przygotować przez wakacje do angielskiego i podciągnąć się głownie z gramatyki. Jeżeli chodzi o mój poziom to umiałem całą gramatykę na poziomie B2 - czyli typowy program licealny: strona bierna, mowa zależna, unreal past, 15 czasów(nie miałem future perfect continuous), modalne, gerundium i invinitive have sth done, rzeczoniki, przymiotniki - odmianę itd. Nie zależy mi na tym aby wszystkiego wypisać. Chciałem tylko pokazać mniej więcej jaki mam poziom. Rozumiem wszystko co było w liceum ale przez ostatnie 1,5 roku uczyłem się tylko matematyki na maturę(w końcu idę na matematykę) i zapomniałem dużo z tego, zniknęła mi płynność i łatwość w używaniu powyższych zagadnień. Teraz chciałbym się was poradzić jaki podręcznik do nauki gramatyki, a raczej przypomnienia sobie jej i nabrania płynności w jej używaniu mi polecacie. Może to być podręcznik po angielsku bo z rozumieniem raczej nie mam problemu, chyba, że mi zaproponujecie jakąś akademicką cegłę. Chodzi mi głownie o książkę z dużą ilością zadań z odpowiedziami, które będzie zawierała gramatykę min do poziomu B2. Z góry dziękuję i jeżeli coś będzie potrzebne do ustalenia konkretnego podręcznika to chętnie odpowiem na każde pytanie. Czekam na wasze propozycję bo nie chce marnować tych 4 miesięcy a samemu nie mam rozeznania w podręcznikach