'A language is driven by native speakers, and not by coursebooks', I've heard.

Temat przeniesiony do archwium.
W linku najlepsza stronka do tego, dzięki której dowiesz się, jak obecnie się mówi po angielsku, tj. jakich wyrażeń używają native speakerzy. Jakie słowa są popularne, jakie przyimki występują, jakie kolokacje, podziały na spoken, academic, written. Po prostu cudo. Współcześnie słowniki prześcigają się o to, który będzie miał NAJNOWSZY zestaw wyrażeń. Przy tej stronie słownik jest zbędny. Polecam!

Naprawdę świetna pomoc językowa.

http://www.wordandphrase.info/frequencyList.asp

hope you enjoy it.
edytowany przez grudziu: 22 lis 2012
....
edytowany przez mg: 22 lis 2012
Jeszcze jedno: dużym plusem jest to, że mamy całe wyrażenia, a nie jak to jest w technice zwanej 'grammar translation method' odizolowane słowa.
Cytat: mg
....

Tak - wiem, wybrałem zla zakladke. Kwestia zmeczenia (wiem- to już staje sie nudne)
technika zwana grammar translation method byla popularna w sredniowieczu

cale wyrazenia mamy np. w podrecznikach.
Nie chcesz chyba powiedziec, ze wystarczy nauczyc sie na pamiec 20-30 najpopularniejszych kolokacji?
technika zwana grammar translation method byla popularna w sredniowieczu

cale wyrazenia mamy np. w podrecznikach.
Nie chcesz chyba powiedziec, ze wystarczy nauczyc sie na pamiec 20-30 najpopularniejszych kolokacji?

Dlatego mamy direct method lub audiolingual. Zaskocze Cie: dzis nasz jezykoznawca powiedzial, ze grammar translation nadal funkcjonuje, i nie jest wcale taka rzadka, co jestn nieporozumieniem, gdyz ta technika jest bez sensu.

Ta stronka jest jako pomoc naukowa, a nie jako gotowa recepta do nauki.
Mamy w podrecznikach, ale czesto stare i niemodne, majace malo wspolnego z zywym jezykiem. Ta strona ma wiele odniesien, wiele registerow. Pokazuje najswiezsze frazy, ktorych uzytkownicy jezyka angielskiego lubia uzywac. Sa statystyki. Np. wpisz slowo available i zobacz ile przyimkow moze przy tym stac: w slowniku mam polowe mniej.
Kolejna sprawa: przy kazdej frazie jest napisane, czy bylo to w czasopismie, gazecie, academic, spoken. Dla osoby, ktora nie mieszka w kraju anglojezycznym to pomocne, gdyz nie bedziesz sie porozumiewal jezykiem akademickim na ulicy. Profesorzy sie skarza czesto na studentow, ze pisza do nich po polsku mowiona polszczyzna. To jest problem.
mowisz np. o 'available at'? To nie jest kolokacja.
mowisz np. o 'available at'? To nie jest kolokacja.

"Np. wpisz slowo available i zobacz ile przyimkow moze przy tym stac: w slowniku mam polowe mniej"
Gdzie tutaj jest napisane 'kolokacja'?
available at jest ciekawe. W slowniku nie mam podanego tego przyimka. Wiem, ze to nie jest kolokacja. Chodzilo mi o inne wyrazenia przyimkowe, ktore niekoniecznie sa w slownikach.
Cytat: grudziu
available at jest ciekawe. W slowniku nie mam podanego tego przyimka. Wiem, ze to nie jest kolokacja. Chodzilo mi o inne wyrazenia przyimkowe, ktore niekoniecznie sa w slownikach.

No to jakie?
dlaczego available at jest ciekawe? Tak samo ciekawe jak 'dostępne w'. Uważasz, że słownik bez tego zestawienia wyrazów jest zły?
Dla Ciebie nie jest ciekawe, gdyz to juz doskonale znasz. Nie twierdze, ze jest zly. Sadze, ze to kwestia preferencji, zapotrzebowania, no i poziomu na jakim jestes.
nie mowie, ze to jest nieprzydatna witryna. Wszystko tam jest bardzo ciekawe, ale widzisz, ze korzystanie bez refleksji moze prowadzic do blednych wnioskow: juz krytykujesz slowniki, a to dlatego, ze nie pomyslales, ze dwa wyrazy stojace obok siebie nie musza byc ze soba powiazane.
nie mowie, ze to jest nieprzydatna witryna. Wszystko tam jest bardzo ciekawe, ale widzisz, ze korzystanie bez refleksji moze prowadzic do blednych wnioskow: juz krytykujesz slowniki, a to dlatego, ze nie pomyslales, ze dwa wyrazy stojace obok siebie nie musza byc ze soba powiazane.

Zdaje sobie z tego sprawe, dlatego ta witryna jest przeznaczona dla osob, ktore znaja angielski stosunkowo dobrze.
witryna jest dla wszystkich, tak samo jak kazdy moze przeczytac slownik, ale np. 7-latek nie wszystko zrozumie :-)
Temat przeniesiony do archwium.