Witam!
Na pon mam napisać opis jakiegoś miejsca. Mieszkam w górach, więc opisałem Podhale. Uwaga: nie wszystko w tekście to prawda :D
A więc. Po Polsku ma to mniej więcej tak wyglądać:
Mieszkam na Podhalu. Jest to kraina leżąca na południu Polski, cechująca się górzystym krajobrazem. Jego głównymi miastami są Nowy Targ i Zakopane. Jest tutaj co zwiedzać, dlatego też, turyści co roku, w zimę i lato przyjeżdżają by podziwiać przyrodę, oraz dobrze się bawić.
Zima to dla wielu brzydka pora roku. Nie na Podhalu. Tutaj amatorzy narciarstwa są w swoim raju. Czeka na nich wiele wspaniale przygotowanych stoków narciarskich. W Zakopanem rozgrywane są zawody Pucharu Świata w skokach narciarskich. W karczmach i restauracjach na zmarzniętych czekają gorące regionalne dania i napoje ;) Pięknie ośnieżone Tatry odgrywają rolę polskich Alp.
W lecie z kolei można wędrować po górskich szlakach, ścieżkach, obcować z naturą. Można kąpać się w basenach termalnych i Jeziorze Czorsztyńskim, jeździć na rowerze, pływać kajakami i flisackimi tratwami po Dunajcu, zdobywać szczyty, jak np. Giewont i Trzy Korony, odwiedzać Dolinę Pięciu Stawów. To tylko niektóre z atrakcji, które nie zawiodą nikogo.
Podhale to region, który spodoba się każdemu. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Na pewno nie będzie się nudził, a wręcz przeciwnie. Braknie mu urlopu, żeby wszystko zwiedzić, zobaczyć i zrobić. Zachęcam wszystkich do odwiedzenia tego urokliwego miejsca, gdzie czekają liczne atrakcje oraz mili ludzie.
Ja to tak przetłumaczyłem (troszkę z pomocą Google Tłumacz, więc zdaję sobie sprawę z tego, że są tam jakieś błędy):
I live in Podhale. It is a land situated in the south of Polish, which is characterized by a mountainous landscape. Its main cities are Nowy Targ and Zakopane. Is here what to see, so tourists every year, in winter and summer, come to enjoy nature and have fun.
Winter is the time of year for many ugly. No on Podhale. Here, ski enthusiasts are in their paradise. Waiting for them a lot of prepared ski slopes. In Zakopane are played World Cup ski jumping. In the taverns and restaurants await for frozen, hot regional dishes and drinks. Beautiful snow-capped Tatry play a role Polish Alps.
In the summer in turn, you can hiking in the mountains trails, paths and explore nature . You can also bathe in the thermal pools and in Jezioro Czorsztyńskie, ride a bike, go canoeing and swim raft on the river Dunajec, gain peaks, such as Giewont and Trzy Korony and visit the Valley of the Five Lakes . (tutaj nie wiem, czy przetłumaczyć, czy dać polską nazwę) These are just some of the attractions that will not disappoint anyone.
Podhale is a region that will appeal to everyone. Everyone will find something for everyone. Certainly you will not be bored, quite the contrary. You will run out of vacation too everything discover, see and do. I encourage everyone to visit this charming place , where you will find many attractions and nice people.
Z góry dziękuję!
djdan