Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Proszę o sprawdzenie baśni, którą napisałam po angielsku. Wiem, że jest tu dużo błędów, ale pierwszy raz pisałam takie zadanie.
Poniżej tekst po polsku.
Dziękuję z góry za pomoc ! : )
Once upon a time in the Warsaw lived Smith's family. Mother Ann, father Paul, daughter Patricia, son John and grandmother Josephina.
Ann has got 34 years ol. She was short and slim. SHe has got blond hair and blue eyes. She liked shopping, and cook. Paul has got 35 years ol. He was tall and slim. He has dark hair and green eyes. He was happy and atlethic. Patricia has got 11 years old. She was short and slim. She has got brown eyes and blond hair. She was always smiled. She liked learn and cook. John has got 12 years old. He was tall and slim. He has got blond hair and brown eyes. He liked play football and ride a horse.
Smith's family lived in a big house. House have beautiful garden. Smith's family liked over there a few moments.
One time Patricia gardened flowers. All of a sudden she heard quiet discussion. She walked up to the lake and she saw little, green frog. Frog sitted on the leaf. Frog greeted Patricia and started talked. Girl was suprised and she zawołała (nie wiem jak po angielsku) brothers. Boy didn't believed.
Frog talked żeby ( nie wiem po ang.) children took on the hands and she they in the magic land.
Children took frog on their hands and they saw rainbow. They went nearer and they traced in the magic woods. They looked hopped rabbits and little elfs. Elfs talked their. They questioned on the Earts and prevailing world. Children answered on the questions . Elfs showed Patricia and John in the magic house. House was with a chocolate. Roof was in the gingerbread, and windows with the candies. Next to growed vanilias tree and fruit flowers.
All of a sudden in children went kind old woman. She questioned what they do in the woods. Old woman has got big glasses, grey hair and bucket with apples. Children first looked grandmother were scared, but the happy talked. Grandmother took their apple and she invited to the house.
Cabin have stravberries floor. Beautiful curtain and flowers were decorate house. Was big table with cookies and four chair. Next to were bake and sofa. On the table were cups.
Children drank delicious tea and the thanked. Children went to the woods. Stopped their happy lion, mouse and chicken.
Patricia and John arrived to rainbow, and they forgot in their room.
From then on they liked rainbow see on the rainbow and be in the garden.
Polska wersja:
Dawno, dawno temu w Warszawie mieszkała rodzina. Mama Anna, tato Paweł, córka Patrycja, syn Jan i babcia Józefa.
Anna miała 34 lata. Była niska, szczupła. Miała blond włosy i niebieskie oczy. Paweł miał 35 lat. Był wysoki i szczupły. Miał ciemne włosy i zielone oczy. Był wesoły i wysportowany. Patrycja miała 11 lat. Była niska i szczupła. Miała niebieskie oczy i blond włosy. Była zawsze uśmiechnięta. Lubiła się uczyć i gotować. Jan miał 12 lat, Był wysoki i szczupły. Miał blond włosy i brązowe oczy. Lubił grać w piłkę nożną i jeździć konno.
Rodzina Smith mieszkała w dużym domu. Dom miał piękny ogród. Rodzina Smith lubiła spędzać tam wiele chwil.
Pewnego razu Patrycja podlewała kwiaty w ogrodzie. Usiadła koło jeziora i przyglądała się kwiatom. Nagle usłyszała cichą rozmowę. Podeszła bliżej jeziora i zobaczyła małą, zieloną żabę. Żaba przywitała się z Patrycją i zaczęła z nią rozmawiać. Dziewczynka była zaskoczona i zawołała brata. Chłopiec nie wierzył w to.
Żaba powiedziała, żeby dzieci wzięły ją na ręce, a przeniesie ich w magiczną krainę. Dzieci wzięły żabę do rąk i zobaczyły tęczę. Podeszły bliżej i znalazły się w magicznym lesie. Zobaczyły skaczące króliki i małe elfy. Elfy rozmawiały z nimi. Pytały o Ziemię i panujący świat. Dzieci odpowiadały na pytania. Elfy zaprowadziły Patrycję i Jana do magicznego domku. Dom był z czekolady. Dach był z piernika, a okna z cukierków. Obok domu rosło waniliowe drzewo i owocowe kwiaty.
Nagle do dzieci podeszła miła, starsza kobieta. Zapytała co robią w tym lesie. Staruszka miała duże okulary, siwe włosy i koszyk z jabłkami. Dzieci najpierw gdy zobaczyły babcię były przestraszone, ale potem wesoło rozmawiali. Babcia dała im jabłko i zaprosiła do domu.
Chatka miała truskawkowe podłogi. Piękne zasłony i kwiaty były ozdobą domu. Był duży stół z ciastek i cztery krzesła. Obok był piec i kanapa. Na stole stały filiżanki.
Dzieci napiły się pysznej herbaty i podziękowały za poczęstunek.
Idąc po lesie zatrzymał ich wesoły lew, mysz, oraz kurczak. Patrycja z Janem wróciły do tęczy i znalazły się w swoich pokojach.
Od tego czasu uwielbiają patrzeć na tęczę i przebywać w ogrodzie.