Witam wszystkich!
Mam wielka prośbę dotyczącą tłumaczenia wyników dwóch badan. Idę wkrótce do lekarza a w związku z tym, że jestem za granicą potrzebuje wyników po angielsku. Będę bardzo wdzięczna za pomoc jako, że sprawa jest pilna i dotyczy epilepsji. Z góry dziękuje !!!!!!
1. Rytm alfa obfity zaostrzony o częstotliwości 9-13 Hz i amplitudzie od 30 do 130uv.
R.Z zaznaczona. W obustronnych odprowadzeniach skroniowo-ciemieniowo-potylicznych bez wyraźnych przewag stron pojawiają się 1 sek.napadowe wyładowania fal theta, ostrych, zespołów fali wolnej z ostrą i iglic o amplitudzie ok 130-190. Ich ilość wzrasta w czasie hiperwentylacji i po stroboskopii. Zapis ze zmianami patologicznymi o charakterze napadowym w postaci 1 sek. wyładowań fal wolnych ostrych i iglic w obustronnym odprowadzeniu skroniowo-ciemieniowo-potylicznych.
2.Badanie prowadzone w czasie czuwania. Zapis jest nieco zdezorganizowany. Reakcja zatrzymana wyraźnie zaznaczona. Rytm alfa dobrze wykształcony, symetryczny i obfity o częstotliwości 9-9,5 Hz i amplitudzie do 90 uV. Najwyższa amplituda rytmu alfa rejestruje się w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych. Na tle dobrze zorganizowanego rytmu alfa rejestrują się dość obficie pojedyncze fale wolne delta w odprowadzeniach ciemieniowo-potylicznych, oraz pojawiają się krótkie do 0,5 sekundy uogólnione wyładowania fal ostrych i wolnych. Hiperwentylacja bez istotnego wpływu na zapis. Fotostymulacja-blokuje rytm alfa i prowokuje podstawowe wodzenie rytmów. Zapis z uogólnionymi zmianami o charakterze napadowym.
Wiem, że to wymaga sporo pracy ale bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje Kasia