Past perfect or Past Simple?

Temat przeniesiony do archwium.
Uczę się z programu super memo i mam problem ze zrozumieniem zastosowanego czasu. Jeśli mógłby ktoś przetłumaczyć i wyjaśnić dlaczego tak, byłbym wdzięczny.

1.Kupiłeś go sobie sam czy był to prezent?
2.Czy była pani u dentysty w tym miesiącu?

Ewentualnie, czy ktoś zna jakąś stronę gdzie jest dużo zdań do przetłumaczenia w różnych czasach, z odpowiedziami i wyjaśnieniem?
Spróbuj sam napisać. Możliwe że ktoś się znajdzie żeby wyjaśnić ewentualne błędy;)
w zadnym z tych zdan nie uzylbym past perfect
dlaczego nie?
pewnie dlatego, ze obok brak drugiego zdania będącego głównym 'ośrodkiem narracji', które trzeba by było napiosać w simple past.
Wlasnie, nie ma punktu odniesienia. Bez tego tworzenie past pefect na sile domyslnie jest bez sensu.
Próba tłumaczenia.

1.Kupiłeś go sobie sam czy był to prezent?
*Did you buy it yourself or was it a present? /*Ważne, że kupił, nie ma związku z teraźniejszością */

2.Czy była pani u dentysty w tym miesiącu?
* Have you been to a dentist this month? /* Była u dentysty czyli pewnie ma zdrowe zęby, jest ten związek z teraźniejszością.

jeśli jest źle lub źle wytłumaczyłem proszę o poprawę :)
czasy ok, tłumaczenia nie :-)
1. kupno mialo miejsce okreslonego dnia itp. - w okreslonym momencie w przeszlosci, stad Past Simple
2. 'this month' - to jest okres, ktory jeszcze sie nie skonczyl (trwa do teraz) - stad Present Perfect
.
edytowany przez zielonosiwy: 28 gru 2014
Ja myślałem że do wyboru były tylko past perfect i past simple. Może Rexibol się uczy AmE;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie