Czesc
Od paru miesiecy mam angielski w szkole, niestety troche nie nadazam za grupa, gdyz nigdy nie mialam angielskiego. Teraz mam zaliczenie pracy semestralnej, i choc bardzo sie staram to idzie mi to calkiem fatalnie. Szukam korkow lub szkoly jezykowej, ale prace potrzebuje na juz :(. Napisalam ja po Polsku, potrzebuje tylko albo az tlumaczenia na angielski. Bede wdzieczna za pomoc
Tekst 1:
W czasie wolnym najbardziej lubie jezdzic na rowerze po parku, lub spacerowac gorskimi sciezkami z przyjaciółmi. Bardzo lubie robic zdjęcia do mojego albumu. Wieczorami, lubie siedzieć w swoim pokoju i słuchać muzyki, to mnie uspokaja i relaksuje. W piatkowe wieczory najczęściej chodze z przyjaciółmi na dyskoteke, gdzie możemy się wyszalec i zapomniec o tygodniowych problemach. W weekendy, jezdze do babci, na wies, lub zostaje w domu i wykonuje zalegle zadania, których nie wykonałam w tygodniu. Czasem siedze przez caly weekend w domu i oglądam telewizje, lub gram w gry komputerowe.
W wakacje jezdze na turystyczne wycieczki piesze, z klubu podróżnika. Można poznac tam wiele ciekawych osob. Ferie zimowe spedzam u babci jeżdżąc na nartach, lub na skuterze śnieżnym.
W wolnym czasie lubie chodzic do kina, teatru, oraz na rozne koncerty i pokazy. Ostatnio w weekend bylam na pokazie psow rasowych.
Nie lubie się nudzic, bardzo nie lubie wycieczek po zamkach i szlakach historycznych. Bardzo nie lubie gdy w sobotnie popołudnie musze sprzątać w moim pokoju, oraz gdy w sobote wieczorem zostaje sama w domu, jest mi wtedy smutno i zle.
Jednak najbardziej nie lubie budzic się w poniedziałkowy poranek z mysla, ze musze wstac i isc do szkoly, a niektórzy jeszcze spia. Na pewno jest jeszcze duzo rzeczy których nie lubie, lub które uwielbiam, ale w tej chwili nie mogę sobie przypomniec.
Tekst 2:e-mail
Czesc Michal
Mam na imie Patrycja mam 21 lat jestem polka, urodziłam się w pieknym gorskim miasteczku Limanowa. Mam średniej długości ciemne blond wlosy, niebieskie oczy, jestem średniego wzrostu. Moi znajomi mowia, ze jestem sympatyczna, szczera, zawsze usmiechnieta i potrafie słuchać ludzi.
Obecnie chodze do szkoly, jak ja skoncze będę technikiem ekonomista. Mam nadzieje, ze ten zawod pozwoli mi znaleźć sobie dobra prace. Chciałabym isc na studia, jednak nie na ekonomie, ale na architekture. Mysle, ze architektura to bardzo ciekawy kierunek, wiele można się na nim dowiedziec. Bardzo chciałabym kiedys zbudowac jakis wysoki most i jadac Kolo niego patrzec i podziwiac to czego dokonałam. Mysle, ze bylabym z siebie dumna. Bardzo lubie oglądać programy dokumentalne w telewizji. Do moich ulubionych kanałów telewizyjnych naleza National Geographic, Discovery oraz Animal Planet. Najczęściej oglądam National Geographic, programy na tym kanale, powiększyły moja wiedze na temat nowoczesnych budowli. National Geographic wiaze się tez z moim drugim zainteresowaniem – lotnictwo. Bardzo lubie oglądać serie programow „Katastrofa w przestworzach”, w tym programie pokazywane sa katastrofy samolotow pasażerskich. Jest to program, w którym przez godzine pokazuja przyczyny katastrofy – minuta po minucie. Wypowiadaja się tam specjaliści. Dzieki temu taki człowiek jak ja, nie związany z lotnictwem, może poznac podniebny swiat. Jak już wiesz pochodze z gor, pewnie domyślasz się, ze lubie chodzic po gorach, oraz jeździć na nartach. Dodatkowo zawsze biore ze soba aparat fotograficzny i robie duzo zdjęć. Uwielbiam patrzec na zdjęcia w domu i przypominac sobie kazda wyprawe w gory. Mam nadzieje, ze kiedys będę mogla zwiedzac swiat, i z każdego miejsca na ziemi przywozic pamiątki i zdjęcia.
Ponieważ jestem osoba dynamiczna, lubie aktywnie spędzać czas i rzadko jestem w domu. Latem jezdze na rowerze, plywam, czasem jezdze na splywy kajakowe. Zima jezdze na nartach, oraz lepie balwany ;). Oczywiście bywaja tez u mnie chwile spokoju, wtedy siedząc przed kominkiem, słucham muzyki i snuje plany na dalsze zycie.
Nie lubie siedzieć w domu bezczynnie, zawsze musze mieć jakies zajecie, które wypelni mi samotne chwile. Czasem gotuje, potrafie piec wyśmienite ciasta. Mysle, ze talent kulinarny mam po mojej mamie. A talent do jedzenia mam po tacie ;). Do moich ulubionych kuchni naleza: ostra kuchnia meksykanska, kuchnia wloska z makaronami, pizza, kuchnia chinska z ryzem i duza ilością warzyw. Nie lubie kuchni polskiej, ponieważ jest to dosc tlusta kuchnia, a ja jadam tylko to co zawiera male ilości tluszczu. Nie lubie tez polskich filmow, ponieważ jest w nich bardzo duzo wulgaryzmow, tak jakby Polacy nie potrafili wypowiedziec się bez używania brzydkich slow. Zle znosze ludzi nietolerancyjnych i zawsze smutnych, których spotykam na swojej drodze.
Na chwile obecna mysle, ze tyle o mnie ci wystarczy. Trudno pisac o sobie samej. Jeśli cos cie zainteresuje na pewno zapytasz.
Pozdrawiam Cie
Patrycja