Witam!! Mam ogromn prosbe, czy moglby mi ktos przetlumaczyc ten tekst... Nie wiem czy powinnam tutaj o to prosic, ale probuje gdzie moge. Musze sie przygotowac na poniedzialek na opowiadanie na temat: "Do you think it is right to wear animal skins". Na razie napisalam sobie po Polsku na ten temat, jednak wiem, ze tlumaczac to sama zrobie zbyt wiele bledow. Czasu zostalo mi malo, wiec naprawde blagam, jesli moglby mi ktos pomoc bede niezmiernie wdzieczna!! Oto tekst, ktory musze przetlumaczyc:
"Uważam, że ludzie nie mają prawa do noszenia skór zwierzęcych. Jest wiele argumentów które
za tym przemawiają. Przez egosityczne zachcianki wielu ludzi, życie tracą niewinne zwierzęta. Osoby te nie zdają sobie sprawy, że uśmiercają wiele zwierząt, a powoli doprowadza to nawet do wyginięcia gatunku. W dzisiejszych czasach są takie technologie, które pozwalają stworzyć materiały i tworzywa tak podobne do oryginału, że wykorzystywanie
naturalnych skór zwierząt wydaje mi się bezpodstawne i zbędne. Dlatego też myślę, że ludzie którzy doprowadzają do bezsensownej śmierci zwierząt robią to jedynie dla zaspokojenia swoich płytkich ambicji i udowodnienia w ten sposób, że są bogatsi czy też wyjątkowi.
Ludzie nie mają prawa do wykorzystywania skóry zwierzęcej do wyrobu torebek, butów, kurtek i czapek. Moim zdaniem powinno to zostać całkowicie zabronione, ponieważ nie znajduję żadnego argumentu, który wskazywałby, że powinno to być dozwolone. Trudno jest jednak dotrzeć do świadomości ludzkiej i wytłumaczyć, że przez swoje idotyczne zachcianki odbierają życie niewinnym zwierzętom. Mam jednak nadzieję, że to się w przyszłości zmieni, ponieważ ludzie ubrani w zwierzęce skóry poczują na sobie złe spojrzenie pozostałych i uzmysłowią sobie, że robią źle i wcale nie sa cool. Podsumowując moją wypowiedź mogę jednoznacznie stwierdzić, że ludzie nie mają prawa do noszenia skór zwierzęcych.