Present Perfect Continuous-Present Perfect Simple

Temat przeniesiony do archwium.
Hejka mam do was wielka prosbe :(
Nie rozumiem różnicy pomiędzy czasami ( 1 przykład :/)
PRESENT PERFECT SIMPLE:
She has washed the floor. Now it's cleaning. (umyła podłoga- teraz jest czysta- efekt jest widoczny)
PRESENT PERFECT CONTINUOUS:
They're tried. They have been painting the garage door all morning.
(oni sa zmęczeni. cały ranek malowali drzwi garażu, właśnie skończyli a efekty są widoczne)

- w dwóch mamy efekt widoczny, jedna umyła i podłoga jest czysta, dródzy pomalowali i jest pomalowany. To niby czemu użyto 2 różnych czasów? Przecież jeśli efekt jest widoczny używa się czasu Present Perfect Continuous :/
Nie kapuje ;( PomóżciE
Prosze....
Z góry bardzo dziękuje .... : *
zauważ, że w 1. efekt dotyczy obiektu czynności (podłogi) [i ma być: it's clean], a w 2. podmiotu - wykonawcy czynności.
Jeszcze jedno ;) Pytanko od mojej siochy Karoliny :P :
Jak powiedzieć:
1) Jestem chora od trzech dni oraz byłam chora przez trzy dni.
2) Byłam chora

Dzięki
czasu PP jak i PPC używa sie jak efekt jest widoczny obecnie, ale PPC uzywa sie by podkreślić trwanie danej czynności
1) I've been ill for three days. I was ill for three days.
2) I was ill.
i zauważ, że w zdaniu w PPC chodzi o efekt 'uboczny'. Oni nie malowali po to, by się zmęczyć.
Dziękuje wam : - )
They're tried. They have been painting the garage door all morning.
(oni sa zmęczeni. cały ranek malowali drzwi garażu, właśnie skończyli a efekty są widoczne)

hehe no własnie jak uzywasz PPC to nie wiesz czy czynność została zakonczona czy tesh nie ! Moze pomalował tylko połowe drzwi i sie zmeczył ale czynność " malowania dzwi nie została jeszcze zakonczona " jezeli uzywamy PPC interesuje nas tylko czynność ( malowanie dzrzwi ) a nie jej rezultat . Jezeli bys to samo zdanie powiedział w PPS to oznaczało by ze oni juz pomalowali dzwi a efekt jest taki ze całe drzwi sa pomalowane np: wczesniej były baiłe teraz są brązowe . W z daniu PPS interesuje nas tylko rezulat tej czynność ( malowania dzwi ) a nie to ze malował :) mam nadziej ze juz troche rozjasniłem :P sam sie ucze ale ja to tak rozumiem
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa