'brass band' czy 'wind band'??

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moze napisac która nazwa odpowiada bardziej do czego bo w słownikach okreslaja 'orkiestre deta'... Wiem,ze któras bardziej pasuje na jakąs koncertowoa czy jakos... Moze ktoś pomóc?
wind instruments to nazwa bardziej ogólna: instrumenty dęte, które dzielimy na:
brass instruments (instrumenty dęte blaszane)
woodwind instruments (instrumenty dęte drewniane)

przy czym niekoniecznie materiał z którego jest zrobiony instrument sprawia, że możemy go od razu zakwalifikować do odpowiedniej grupy, bo np. saksofon to instrument dęty drewniany:DDD
Wszystko sie zgadza, ale w takim razie która nazwa byłaby bardziej odpowiednia na orkiestre deta- sładajacą sie z młodych ludzi i grający zarówno na blaszanych jak i dętych instrumentach, kórzy wykonuja różnego rodzaju muzyke- i rozrywkowa i estradową, a nawet marszowa... brass band czy wind band?
a nie dało by się zrobić z tego 'big band' - tyle tylko, że to typ zespołu mniej więcej jazzowo-swingowego jeśli by pasowało to było by to całkiem niezłe wyjście (z twojego krótkiego opisu wynika, że mogłoby pasować)

jeśli nie bardzo ci to odpowiada, to raczej 'wind band'
To moze ogolnie "marching band"?

http://www.google.ca/search?hl=en&q=marching+band&meta=
ok, a dokładnie NA CZYM ci młodzi ludzie grają i ilu ich jest?
bo jeszcze jako 'zespół' często występuje zwrot 'ensemble'
w necie mozna znaleźć opisy zespołów pasującuych do tych dwóch nazw;
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Brass_band
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_band
dlatego ensemble najczesciej wystepuje z połaczeniu 'wind ensemble'. w ym zepole gra jakies 45-50 osób/ dziewczeta i chłopcy/- i jak to typowa orkiestra sa flety, klarnety, saksofony, rogi, tenory, trąbki, puzony, gitarka basowa i perkusja. Odnosze wrazenie /moze mylnie/ ,ze wind jest bardziej symfoniczna, kojarzaca sie z 'orchestra'-co chyba ma troszeczke inne zabarwienie/tak mi sie wydaje/, a taka orkiestra o jaka mi chodzi gra na estradzie, na różnych imprezach okolicznosciowych,marsze,muzyke jazzowa, popularna a takze powazna. Jednym słowem wykonuje muzyke bardzo różnorądną.
'ensemble' niekoniecznie występuje w znaczeniu 'symfoniczna' - raczej na pewno nie, po symfoniczna to już całkiem spora grupa ludzi.
bardzo często mamy np. chamber ensemble - czyli zespół muzyki kameralnej gdzie gra chyba conajmniej trzy osoby.

wind ensemble to po prostu grupa gdzie jest sekcja instrumentów dętych + perkusja.

a do takiej orkiestry o jaką ci chodzi to pasuje jeszcze po prostu nazwa: "concert band" - i to jest całkiem niezłe określenie.
'A wind band, also called concert band, symphonic band, or wind ensemble, is a performing ensemble consisting of woodwind, brass, percussion instruments, and often string bass.'
Nie wiem czy dobrze to interpretuje ale podchodzi to wszystko pod 'wind band'? ja sie skłaniałam bardziej do brass band-czy to jest niepoprawne>? w takim razie do czego pasuje bardziej to okreslenie?
tak jak napisałam już wcześniej: nie wszystkie wind instruments to brass instruments - wszystko zależy od tego na czym grają i ilu ich jest.
a co do marching band-mam wrazenie,ze oni robia tylko show.. ta orkiestra tez,ale nie tylko... a przynajmniej nie przede wszystkim...
wiec mówisz,ze concert band bedzie najlepsze? a kiedy mozna by napisac' brass band'?-to juz z czystej ciekawosci:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa