PYTANIE O PRESENT PERFECT

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich forumowiczów;) Zastanawia mnie taka kwestia. Czy używając Present Perfect mówimy tylko o zdarzeniach przeszłych które mają wpływ na teraźniejszość ( i nie podajemy kiedy ) czy możemy też użyć tego czasu jeżeli chcemy powiedzieć o zdarzeniu przeszłym, które nie ma wpływu na teraźniejszość ale po prostu nie znamy lub nie chcemy podawać konkretnego czasu kiedy miało miejsce?

Druga kwestia to czy jeżeli chcemy powiedzieć że pije czarną kawę od 3 lat to czas Present Perfect jest właściwy? I've drunk black coffee for 3 years

Przeczytałem również taką informację, że Jeżeli używamy okolicznika miejsca w którym danej osoby już nie ma, to używamy w tedy czasu Past Simple, nawet jeżeli dane zdarzenie miało wpływ na teraźniejszość.

Np: spotkałem kogoś w Londynie ale mnie już tam nie ma, więc mówiąc teraz o tym używam Past Simple: I saw him in London, a jeżeli jeszcze w nim jestem to I've seen him in London.

Nie mniej to jedyne miejsce gdzie znalazłem tego typu informacje na kilka przejrzanych portali i zastanawiam się jak to z tym jest;)

edytowany przez fox1111: 23 kwi 2012
Cytat: fox1111
Witam wszystkich forumowiczów;) Zastanawia mnie taka kwestia. Czy używając Present Perfect mówimy tylko o zdarzeniach przeszłych które mają wpływ na teraźniejszość ( i nie podajemy kiedy ) czy możemy też użyć tego czasu jeżeli chcemy powiedzieć o zdarzeniu przeszłym, które nie ma wpływu na teraźniejszość ale po prostu nie znamy lub nie chcemy podawać konkretnego czasu kiedy miało miejsce?

Podaj jakies konkretne przyklady. Ogólnie możemy użyć present perfect mówąc o naszych doświadczeniach zyciowych. Np: Byłem 2 razy w USA

Druga kwestia to czy jeżeli chcemy powiedzieć że pije czarną kawę od 3 lat to czas Present Perfect jest właściwy? I've drunk black coffee for 3 years

Tak, jest właściwy; zdanie jak najbardziej ok :)

Przeczytałem również taką informację, że Jeżeli używamy okolicznika miejsca w którym danej osoby już nie ma, to używamy w tedy czasu Past Simple, nawet jeżeli dane zdarzenie miało wpływ na teraźniejszość.

Np: spotkałem kogoś w Londynie ale mnie już tam nie ma, więc mówiąc teraz o tym używam Past Simple: I saw him in London, a jeżeli jeszcze w nim jestem to I've seen him in London.

To raczej nie jest prawda. I have been to London jest jak najbardziej ok, a mnie juz tam nie ma :)

Nie mniej to jedyne miejsce gdzie znalazłem tego typu informacje na kilka przejrzanych portali i zastanawiam się jak to z tym jest;)

edytowany przez Bednar87: 23 kwi 2012
Dzięki za szybką odpowiedź:)

Chodzi mi o to czy możemy użyć czasu Past Simple jeżeli nie znamy daty zdarzenia, czy musimy w tedy użyć Present Perfect nawet jeśli nie ma związku z teraźniejszością - np: samochód miał wypadek ( ale nie pamiętam kiedy ). Czy w ogóle zdanie: the car had accident jest poprawne czy musi mieć określony czas, a jeżeli nie ma to podajemy je w Present Perfect?

I co jeśli chcemy podkreślić wpływ zdarzenia na teraźniejszość i jednocześnie powiedzieć kiedy miało miejsce? np: widzę człowieka o kulach i ktoś mnie pyta co mu się stało, a ja chce powiedzieć że miał wypadek 2 lata temu: To które zdanie będzie poprawne czy może oba?

He had accident 2 years ago
He has had accident

edytowany przez fox1111: 23 kwi 2012
>>>He had (an) accident 2 years ago - ok.
He has had accident (unspecified time) - ok.
edytowany przez grudziu: 23 kwi 2012