an award, the award

Temat przeniesiony do archwium.
jest taki kontekst, że ktoś mówi, że ktoś inny dostał nagrordę.

rozmówca chce dowiedzieć się kiedy - When she was given AN award?

następnie zadaje pytanie za co - what she was give the award for?

Czy w pierwszym pytaniu nie powinno byc również the?

kolejność przedimków jest wyciągnięta z ćwiczenia z książki. Przedstawiam to tak, aby nie było problemów z copy rightami.
edytowany przez Tommyek: 02 lip 2012
Jezeli pierwszy raz w kontekscie slowo "award" jest wspomniane, bedzie AN. W kolejnych zdaniach dotyczacych tej samej nagrody uzywasz THE.
hm, dobrze, to jest tak

jest ćwiczenie w którym na podstawie wytłuszcoznych częsci zdań trzeba utworzyć pytania. I to leci tak (zmieniłem dla cr):

Last week, she was given an award for achievements in his job.

i w kluczu jest tak jak w moim pierwszym poście.

Nie mogę dojść czemu tam to jest an...
edytowany przez Tommyek: 02 lip 2012
Nie mysle ze zrobilbys blad wstawiajac ten sam przedimek, ktory jest w oryginalnym zdaniu, ale moze poczekaj na opinie innych:)
edytowany przez fui_eu: 02 lip 2012
Wyjaśnienie "pierwszy raz w kontekascie" jest strasznie mylące i wprowadza w błąd. Jeśli siedzisz w barze i pokazujesz na gościa kłócącego się z kelnerem, szturchasz kumpla i mówisz "Do you see a guy fighting with a waiter?"; w końcu mówisz o nich pierwszy raz :). Oczywiście używasz the w jednym i drugim przypadku, bo nie chodzi tu o to czy już wcześniej rozmawialiśmy o tych gościach czy nie, ale czy wypowiadający to zdanie sądzi, że ty będziesz potrafił ich zidentifikować.

Moim zdaniem "When was she given an award" może byc poprawne jeśli wypowiedziane byłoby ze zdziwieniem :)

Albo po prostu tworzenie pytania ze zdania wyjściowego "resetuje" nasza wiedzę na temat pytania wyjściowego i je zastępuje. Wtedy jest OK.Nie wiem czy jasno się wyrażam. Jestem już po kilku żubrach ;)
Ja Tomkowi tylko wylozylem w odniesieniu do kontekstu jaki przedstawil w watku:
Cytat:
When she was given AN award?
następnie zadaje pytanie za co - what she was give the award for?
Czy w pierwszym pytaniu nie powinno byc również the?

Oczywiscie ze sa inne zasady uzycia A/AN vs. THE:)
Temat przeniesiony do archwium.