verb structure

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie. Mam problem z kilkoma zdaniami. Ćwiczenie polega na tym, że czasowniki w nawiasach mam użyć w odpowiedniej formie i czasie. Zrobiłam to zadanie, ale kompletnie nie mam pojęcia czy poprawnie. Od zawsze mam problem z czasami. NIe wiem kiedy jakich używać. Czy ktoś mógłby mi pomóc i ewentualnie w przypadku błędnych konstrukcji wyjaśnić dlaczego tak, a nie inaczej? Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

1) I always (think) used to think I hope I (live) will live long enough to see a man on the Moon.
2) This is one of te most momentous things that (ever happen) (happened)? in your life.
3) We (stand) have standingreally close to the Harbour Bridge.
4) We'd decided to get there carly to get a good place, so we (wait) was waiting since six o'clock.
5) I (never see) have never seen anything so spectacular
6) What (annoy) annoys me is people, ....
7) That's what I (belive) belived anyway.
8) It was the first time I (visit) ? an Asian country.
9) After the Games (finish) finished we (do) did some sightseeing.
10) It's the most incredible thing I (ever see) have ever seen.
1) I always (think) used to think (I hope???) I (live) WOULD live long enough to see a man on the Moon. ->Następstwo czasów
2) This is one of te most momentous things that (ever happen) HAVE EVER HAPPENED in your life. -> "ever"=kiedykolwiek ->jeden z charakterystycznych okoliczników dla Present Perfect/Past Perfect. (Have you ever been to London?)
3) We (stand) have standing really close to the Harbour Bridge. [Zbyt krótkie- nie wiem jaki czas zastosować ale na pewno nie to co napisałas]
4) We'd decided to get there Early to get a good place, so we (wait) was WERE waiting since six o'clock.
...
7) That's what I (beliEve) beliEVE anyway. [Też zbyt krótkie, moze być i czas przeszły]
8) It was the first time I (visit) VISITED an Asian country.
9) After the Games (finish) HAD finished we (do) did some sightseeing. -> następstwo czasów, coś po czymś : Past Simple +after+ Past Perfect
10) It's the most incredible thing I (ever see) have ever seen. -> tutaj jak widac dobrze skojarzyłaś "ever"
edytowany przez argazedon: 01 wrz 2012
8) It was the first time I HAD visited an Asian country.
wybaczcie za literówki;) jeśli chodzi o pierwsze zdanie "I HOPE" było już w ćwiczeniu. Zdanie nr 8 - są różne pomysły, jak to wytłumaczyć? dziękuję za sprawdzenie:)
1 a 'used to'dodalas sama?
2. had visited. Po 'it is/was the first time...' jest czas perfect
1. zdanie, used to think - to przykład już zrobiony w ćwiczeniu
8. już rozumiem
mam jeszcze problem z tym 3.

Nawiązując do tego zadania. Nigdy nie rozumiałam czasów. Nauczyłam się jak się je tworzy, ale nigdy nie potrafie ich zastosować poprawnie - czasem mi się to udaje, ale zawsze mam wątpliwości. Faktem jest, że jestem uparta i sobie nie odpuszcze - próbuje robic dużo zdań, ale jak widać problemy są dalej. Czy ktoś zna jakąś metodę, dzięki której można zrozumieć zastosowanie czasów? Gdzie mogę znaleźć wskazówki, po czym można rozpoznać dany czas? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
1 zdanie jest bez sensu, po bo used to think nie moze wystapic forma hope tylko nastepstwo czasu i 'hoped', ale i tak znaczenie jest dziwnie 'kiedys uwazalem, ze mam nadzieje...'
3 nie utworzylas poprawnej formy czasu present perfect
1. I always think i would live long enough
2. This is one of te most momentous things that have ever happened in my life
3. We stand really close to Harbour Bridge/ We were standing really close to Harbour Bridge
4. We'd decided to get there early to get a good place, so we have been waiting since six o'clock.
5. I have never seen anything so spectacular
6. What annoys me is people
7. That's what I believed anyway/ That's what i believe anyway
8. It was the first time I visited an Asian country/ It was the first time i have visited an Asian country
9. After the game had finished we did some sightseeing
10. It's the most incredible thing I have ever seen/ It's the most incredible thing I ever saw.
edytowany przez executter15: 04 wrz 2012
Bardzo dziękuję za pomoc. Dzięki temu jakoś powoli doszłam do tego, jak uzupełnić te zdania. Mimo wszystko już pojawiły się problemy z innymi. Tak więc ponawiam pytania: Czy ktoś zna jakąś metodę, dzięki której można zrozumieć zastosowanie czasów? Gdzie mogę znaleźć wskazówki, po czym można rozpoznać dany czas?
PS: jeśli chodzi o to pierwsze zdanie - zdania pochodzą z krótkich wypowiedzi. Całe zdanie brzmi It made a huge impression on me, because when I was a kid I always used to think I hope I (live)........long enough to see a man on the Moon. Być może to zdanie jest bez sensu, ale nie z mojej winy, a autora;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa