WYTŁUMACZCIE MI CZASY FUTURE IN THE PAST:)

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie wszystkich czasów Future in the Past
1 Future in the Past Simple
2 Future in the Past Continuous
3 Future in the Past Perfect
4 Future in the Past Perfect Continuous
Prosiłbym o konstrukcję tych czasów, dokładny opis kiedy ich się używa(wszystkie zastosowania) i kilka przykładów zdań po angielsku z przetłumaczniem. Oraz inne związane z tymi czasami rzeczy(np. określenie czasu albo nie wiem). Z góry dziękuję

PS sprawdźcie jeszcze mó wpis dotyczący przepisu kulinarnego na zupę grzybową(tytuł "Pomóżcie")
Jesteś naprawdę bardzo śmeiszny, tylko boki zrywać, może nie słyszałeś o czasach future in the Past(w angieslkim jest 16 czasów na tej stronie tylko 12 )
Łukaszku:
To nie moja wina, że uczysz się tak głupiego języka.
Wszystkie czasy typu "in the past" stosujesz w sytuacjach kiedy zamiast cytować kogoś kto kiedyś powiedział coś o przyszłości, mówisz coś w stylu "on powiedział, że jutro nie idzie na zajęcia". Czyli ktoś powiedział coś na temat przyszłości ale mówił to w przeszłości.
Poza tym wszystkie nazwy to "in the past":
- future simple in the past:
"I will go to the cinema tomorrow", said Jim.
Jim said that he would go to the cinema tomorrow.
- future perfect in the past:
"I'll have finished my book till the end of this year", said Susan.
Susan said (that) she would have finished her book till the end of the year.
Mniej więcej na tym to polega. Poza tym czasy te stosujesz w okresach warunkowych ale o nich możesz poczytać na tej stronie. "will" zmieniasz na "would".
Mnie do głowy przychodzi jeszcze jedno użycie. Chodzi o zdania typu:
When I was young I would play for hours.
Wydaje mi się, że czasów Future in the Past używa się gdy jest końcówka -bym.Powiedziałbym mu gdybym wiedział(tutaj akurat chyba okres warunkowy). Poszedłbbym gdybyś powiedział mi wcześniej. Chyba chodzi o to
Future in the Past używa się, gdy chcesz powiedzieć, że w przeszlości myślaleś o czymś co sie zdarzy w przyszlości, np.

Powiedzialem ci, że pójdę na przyjęcie.
I told you I would go to the party.

Obiecala mi, że mi przyśle widokówkę z Hiszpani.
She promised she would send me a postcard from Spain.

Wiedzialem, że on sie spotka z moją siostrą po szkole.
I knew he was going to meet my sister after school.

W 'time clauses' (zaczynających się od when, while, before, after, by the time, unless, if, as soon as) nie używa się Future in the Past.

Powiedzialem mu już, że gdy przyjedzie, to pójdziemy do restauracji.

I already told him that when he arrived (a nie: when he would arrive), we would go to a restaurant.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków