Cytat: Zaqwes
0 okres warunkowy
Wiem że budowa wygląda tak: If + Present Simple + Present Simple
Czy w warunku może być Present Continuous/Perfect Simple/Perfect Continuous?
Jeśli tak, czy skutek będzie zawsze w Present Simple, czy zmienia się czas zależnie od warunku?
Present Continuous na pewno:
If Justin's doing good, some of you worship him.
czasy perfect w warunku w trybie 0 trudno mi sobie wyobrazić. Intuicyjnie użyłbym tam when
Always when I've finished working, he comes up and says 'Do this and this and that by tomorrow, will you, please, Karen?"
Nie użyłbym tu if
Present Continuous w wynikowym jest dla mnie dyskusyjny:
If I go to visit him, he's working - jednak użyłbym tu whenever, a nie if.
Pamiętaj też o false conditionals (mój konik):
If he's doing that well in business, he's earning big bucks! = Skoro (wiem, że) dobrze mu idzie w interesach, to (wnioskuję, że) zarabia niezłe pieniądze.
Tu nie ma warunku, bo zdanie po 'if' dotyczy faktu.
Cytat:
Co do I okresu - czy warunek również może być w dowolnym Present? Co wtedy z warunkiem? Zawsze będzie w Future Simple?
warunek może być w dowolnym Present, który odpowiada tu jednemu z czasów Future
np. If you've not done it by Monday, I'll fire you.
Oczywiscie gramatyka nie polega na wykorzystywaniu wszystkich możliwości, ale na wyrażaniu treści, które chce się wyrazić, toteż zanim napiszesz zdanie z PrPerfCont w warunku i FutPerfCont w wyniku, pomyśl, czy naprawdę takie zdanie będzie Ci do czegoś potrzebne.
Cytat:
Czy w II okresie skutek może być wyrażony w Future Continuous in the Past? Rozumiem, że warunek się nie zmienia?
If I were rich, I would be holidaying in the Bahamas right now.
If I weren't working today, I would be sitting in front of my TV set...
Cytat:
To samo w III. Czy może być skutek w Future Perfect Continuous in the Past?
Może
czasy continuous może częściej występują w mieszanych
I I hadn't been drinking yesterday, I would be feeling better today itp.
Tomasz Pilch "Okresy warunkowe z języku angielskim z ćwiczeniami". Na pewno można to jeszcze gdzieś zamówić.