Pomoc językowa dla studentee

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 153
"w przypadku gdy czasownik nie posiada formy ciągłej - ing " (patrz wyżej pytanie)
Tu chodzi o to, ze sa czasowniki, ktore zawsze, albo zwykle nie wystepuja w czasie present comtinuous (ing ). Np. Te podane przez Ciebie. Nie powiesz 'are you having any money?', mimo, ze pytasz sie o teraz, a nie o zawsze
nie użyjemy też knowing ani belonging prawda ?
tak
takie czasowniki wyrazaja stany - albo ktos cos wie, albo nie wie, i jak sie cos wie, to sie to wie przez dluzszy czas, wobec czego nie mowi sie np. 'wiem to w tej chwili/w tym tygodniu', co by uzasadnialo uzycie continuous
dzięki za wytłumaczenie
W czasie Present Simple do tworzenia pytań i przeczeń używa się operatora Do bądź does. Nim zapoznałem się z Present Simple poznałem czasowniki to have oraz to have got. W czasowniku to have pytania i przeczenia tworzy się podobnie poprzez użycie operatora do i does. Jednak w przypadku to have got pytania tworzy się poprzez inwersję a przeczenia poprzez dodanie samego not. Zastanawiam się jak to have got ma się do Present Simple - czy gdy używam to have got to używam wtedy present simple czy ze względu na inny sposób konstruowania pytań i przeczeń to zdanie z to have got prsent simple już nie będzie ?
to jest present simple
mimo że nie używam konstrukcji z present simple w pytaniach i przeczeniach ?
może inaczej sformułuję pytanie: kiedy w czasie present simple używa się operatora do / does ?
wtedy, kiedy nie uzywa sie innych mozliwych operatorow, tzn. 'to be' i 'to have'
do you are ? raczej się nie powie prawda ?
napisałeś kiedy nie używa się innych możliwych operatorów "to have" ale dla to have operatorami są do i does właśnie - chyba miałeś namyśli "to have got " ?
teraz tak, have got, dawniej nie tylko.
przepraszam ale odpowiadasz zbyt lakonicznie, trudno mi zrozumieć
teraz tak - do czego to odnosisz ?
kiedys mowilo sie np. have you a car
teraz Do you have a car? Have you got a car?
mimo wszystko tradycyjnie have jest traktowane jako operator
do you are ? tak się nie mówi prawda ?
nie mowi sie
present simple charakteryzuje się formą podstawową czasownika ?
znaczy - głównie tym bo operatory mogą być różne choć w większości wypadków będzie do does ale może być też have got i to be ale absolutnie wspólną będzie użycie podstawowej formy czasownika prawda ?
znaczy absolutnie wspólną cechą ..
nie rozumiem pytania.
jak byś zdefiniował present simple pod względem charakterystycznych cech budowy ? zdania twierdzące tworzy się z podstawową formą czasownika, w trzeciej osobie dodajemy s. w pytaniach i przeczeniach używamy opertorów do does bądź "to be" i "have got" ?
definicje znajdziesz w podrecznikach
be i have sa operatorami tlyko w szczegolnych przypadkach, ale o tym juz wiesz
poza tym piszesz prawde.
bo napisałeś na początku że mimo tego że nie używam operatorów do/ does (w przypadku have got bądź to be ) to jest również present simple i zastanwiałem się co ostatecznie świadczy o tym że zdanie jakieś jest w present simple bądź nie jest.
brak cech innych czasow tj. form przeszlych lub ciaglych czasownika
mógłbyś podać mi przykłady tych zdań w których operatorem nie jest do does ? nie jestem pewien czy zawsze wiedziałbym jaki operator zastosować. mógłbyś mnie sprawdzić np. podając zdania twierdzące - ja zamieniłbym je na pytania z odpowiednim operatorem. a może znasz jakieś inne specyficzne wyjątki które mogłyby sprawić trudność ?
nie, nie bede dawal Ci cwiczendo wykonania
do/does nie jest operatorem, jezeli w zdaniu mamy have/has got lub formę to be. Przeciez to wiesz.
coś tak czułem że za wiele wymagam, trudno, dzięki za pomoc
I must give you my mobile number. Podobno są tu dwa dopełnienia ? Jakie ? you i my mobile number ?
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 153

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa