kategoria: Nauka języka angielskiego / forum: Pomoc językowa
metatinas96
14 cze 2015
Witam czy jest osobna fonetyka dla american English jeżeli tak to chciałbym prosić o jakieś dobre źródło wcześniej uczyłem się wymowy bez fonetyki poprzez stronę forvo ale zauważyłem że robię wiele błędów a chce mieć jak najlepszą wymowę. Bardzo mi zależy na akcencie amerykańskim ponieważ mam pewne plany związane z tym krajem a zauważyłem że jednak British English dominuje na większości stron pomagających w nauce i szkołach. Jeżeli jednak nie ma osobnej fonetyki to prosiłbym żeby ktoś uczący się amerykańskiej wymowy podał mi jakieś reguły jak czytać fonetykę po amerykańsku lub jak sobie poradził z poprawną wymową chyba że jedynie oglądał filmy.
Druga sprawa czy w amerykańskim angielskim naprawdę nie ma długiego "o" bo ja je słyszę np. w Polish lub Oh być może się mylę lub źle pojmuje długie "o" :) .
tak, wymowa brytyjska i amerykanska roznia sie znacznie. Nie rozumiem pytania 'jak czytac fonetyke poamerykansku"
w Polish i oh jest po amerykansku dzwiek /ou/
metatinas96
14 cze 2015
Cytat:
tak, wymowa brytyjska i amerykanska roznia sie znacznie. Nie rozumiem pytania 'jak czytac fonetyke poamerykansku"
w Polish i oh jest po amerykańsku dźwięk /ou/
Chodzi mi o to że jak jak otwieram słownik to obok słowa mam zapisaną wymowę fonetyczną zapewne po brytyjsku więc gdzie mogę znaleźć słownik z fonetyką amerykańską. Natomiast z fonetyką po amerykańsku to nie byłem pewien czy po prostu inaczej czyta się różne dźwięki czy jest osobny zapis nie wiem czy zrozumiałeś o co mi chodzi xd .
badź czujny. Dźwięków się nie czyta, dźwięki się słyszy.
Wymowa amerykańska jest w wielu slownikach - często jest podawana najpierw wymowa brytyjska, a potem amerykańska. Nie wiem, jaki masz słownik.