Cytat: mg
W jaki sposób z 1 wywnioskowałeś 2?
Ależ w żaden sposób. Napisałem, że biorę koniunkcję 1) i 2), a dopiero potem wyciągam wniosek (tworzę implikację). Czyli w skrócie:
1) i 2) => 3)
Cytat: terri
sam wiesz, ze ludzie czytaja tylko to z czym sie zgadzaja. Nie czytam calego watku, bo juz napisalam 'maslo maslane'.
Są tacy ludzie, to prawda. Jak widać są też inni - tacy którzy nawet nie czytają tego co później komentują.
Cytat: terri
Jedno to wiem: napewno twoja opinia/wiedza jest milion razy lepsza, jak jakies napisy (przez niewiadomo kogo) w sieci. Tyle.
I to chyba najlepiej podsumowuje całą rozmowę. Tak właśnie z reguły wygląda rozumowanie osób o tzw. humanistycznym umyśle - bardzo luźne widzenie związków przyczynowo-skutkowych oraz trudność chłodnego i analitycznego spojrzenia na sprawę.
Po pierwsze, to co napisałaś, to nieprawda. Wiedza nie może być lepsza od napisu.
Po drugie, zwróć uwagę, że tak jak dla Ciebie ja jestem 'niewiadomo kim', tak dla mnie taką osobą jest
mg i gdybym do niego zastosował Twoje rozumowanie, to byłoby ono krzywdzące.
Po trzecie, obawiam się, że zdarzają się w internecie osoby z większą wiedzą niż
mg (czy też ja lub Ty), także rzucając takie zdanie można się łatwo pomylić.
Po czwarte, nikt tutaj nie twierdzi, że
mg ma małą wiedzę lub jest niekompetentny (a przynajmniej nie ja - jak uważasz inaczej, to proszę o cytat). Gdybym tak uważał, to nawet by mi się nie chciało kontynuować tej bezsensownej rozmowy. Jedyne co twierdzę, to że to co napisał było wprowadzające w błąd, bo brzmiało jak jakieś ogólne twierdzenie, a chodziło mu o konkretną sytuację.
Po piąte, każdy (nawet mający wiedzę milion razy lepszą) może się pomylić lub nieprecyzyjnie wyrazić. Dopóki się nie przeczyta danego fragmentu, to nie można tego stwierdzić.
Po szóste, już jako całkowita dygresja, ja jestem na tym forum bardzo krótko, a już zdążyłem zauważyć, że w wieeeelu tematach pojawiają się bardzo nieprzyjemne wpisy dotyczące innych użytkowników. Nijak nie są one merytoryczne, po prostu żeby komuś dołożyć. Jak w tym kraju ma być dobrze, jak ludzie tak siebie nawzajem traktują?
Fajne forum, pomocne, ale atmosfera taka, że całkowicie odechciewa się tu być.
edytowany przez Reegis: 24 kwi 2016