Ja to na razie nie mam wiedzy uporządkowanej. Wszystko mi się kompletnie miesza i wpisuje to intuicyjnie. Jak tylko wydaje mi się że już coś wiem to nagle okazuje się, że jest zupełnie inaczej :-)
Wracając do tematu czyli gdyby zamiast if było since albo as to byłyby możliwe wszystkie formy. Wyobraźmy sobie jednak takie scenariusze i poprawcie mnie gdzie się mylę
1) if you don't have an invitation - jeśli nie masz zaproszenia. To chyba zerowy conditional. Tutaj też chyba wszystkie formy są dopuszczalne
2) if you don't have an invitation - jeśli nie będziesz miał zaproszenia (przyszłość)
a) Wydaje mi się, że w przypadku Nie będziesz mógł wejść do pokoju jeśli nie będziesz miał zaproszenia nie będzie można wstawić You couldn't enter if... a jedynie You can't enter the room if.... Można byłoby pewnie w takiej sytuacji użyć również You won't be able to enter the room if...
b) You mayn't enter the room if.. - Chyba można zastosować. Nie będziesz mógł wejść do pokoju jeśli..
c) You are not allowed to enter the room if.. - Tu trzeba byłoby przekształcić na You won't be allowed to enter
d) You mightn't enter the room if... - Chyba nie można zastosować.
3) if you didn't have an invitation - gdybyś nie miał zaproszenia, jeśli nie miałbyś zaproszenia
a) couldn't enter the room if... Nie mógłbyś wejść do pokoju jeśli... Chyba prawidłowo
b) mayn't enter the room if... - Chyba odpada
c) are not allowed to enter należałoby przekształcić na wouldn't be allowed to enter if..
d) mightn't enter the room if... Myślę że mogłoby być