Tym razem ja mam raczej nietypowe pytanie.
Z tego, co wiem, przed nazwami zatok generalnie NIE stawia się „The”, np. Saginaw Bay, Chequamegon Bay, Little Bay de Noc czy Black Bay (są to zatoki na Wielkich Jeziorach Ameryki Północnej). Jedna z ogromnych zatok na jeziorze Huron (i moja ulubiona zresztą) zwie się „Georgian Bay” (https://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_Bay).
Jednakże niedawno natknąłem się na książkę o tej właśnie zatoce wydaną w 1893 r. „
The Georgian Bay: An Account of Its Position, Inhabitants, Mineral Interests, Fish, Timber and Other Resources” autorstwa James Cleland Hamilton.
Nie tylko autor w samym tytule książki dodaje „THE” do nazwy tejże zatoki, ale również w treści samej książki też wielokrotnie używa nazwy „The Georgian Bay”. Pytałem się o powód takiego nazewnictwa kilku Kanadyjczyków—wszyscy zgodnie stwierdzili, iż ‘the’ nie powinno znajdować się przed nazwą zatoki, ale żaden nie potrafił mi wyjaśnić, dlaczego w przypadku tejże książki używano nazwę „The Georgian Bay”.
Ciekawy jestem, czy ktoś z uczestników tego forum mógłby coś na ten temat powiedzieć?
Dziękuję!