Tenses

1) Czy future perfect zawsze wymaga żeby było określenie czasu i bez tego będzie źle np taki przykład "I will have been sleeping when you come". Mnie się wydaje że to zdanie jest źle bo określenie czasu z tym czasem musi być zawsze. Czy mam rację?

2) "I had been working there for 2 years on Monday." To jest dobre zdanie znaczy że w poniedziałek pracowałem już tam 20 lat. Działa na tej samej zasadzie jak future perfect "I will have been working there for 2 years on Monday." Czy mam rację?

3) I had had a car before she came vs I had a car before she came

I had been in bed when you came vs I was in bed when you came

Wszystkie te zdania są poprawne natomiast te z perfect silnie wskazują na to że że już nie mam tego samochodu i już nie jestem w łóżku po jej przyjściu a w zwykłym przeszłym jest tak lub tak. Czy mam rację? Tak samo by było gdyby porównać future perfect i zwykłu future.
edytowany przez Bary123: 24 sie 2024
Moim zdaniem źle się zabierasz za naukę gramatyki.

Stworzyłeś sam jakieś zdania oderwane od rzeczywistości w oparciu o ledwo co poznane regułki z podręcznika, a teraz pytasz się nas, co autor miał na myśli, skoro sam nie bardzo wiesz, co miałeś na myśli tworząc te zdania. Robisz sobie tylko mętlik w głowie.

Dobieraj i analizuj zdania wypowiedziane przez native'ów w kontekście. Staraj się kopiować i zapamiętywać całe zdania, a niekoniecznie same czasy.
Ale dlaczego źle? Np moje 1 pytanie zawsze widzę ten czas z określeniem czasu, trwania. Dlatego chcę się upewnić czy bez tego też jest ok czy nie. Ja pytam o reguły a te zdania to tylko przykłady, które tak mi się przynajmniej wydaje ułatwiają zrozumienie co mam na myśli
edytowany przez Bary123: 24 sie 2024
Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na te pytania. Nie proszę o wyjaśnienia. Wystarczy tak lub nie przy każdym numerku i tyle.
Jeżeli będziesz miał czas Mg to proszę o odpowiedź bo jestem prawie pewny że dobrze to rozumiem ale chcę żeby ktoś mądrzejszy mnie upewnił.
Cytat:
Wystarczy tak lub nie przy każdym numerku i tyle.

OK:

1 nie
2 nie, tak
3 nie
Super dziękuję. Tu też poproszę o tak lub nie.

4. I will do it in 2 hours before you arrive.
To zdanie jest dobrze natomiast gdybym zmienił to na "for" zamiast "in" to już musiałby być perfect żeby było poprawnie. Tak?

5. Spotkałem się że ktoś pisał You should have done it before she arrives. Rozumiem że to jest źle i standardowy angielski przewiduje tylko will ewentualnie shall jeżeli odnośimy się do przyszłości za pomocą future perfecr. Czy tak?

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie