Adverbs

1. Adverbs of frequency mogą być umieszczonr w kilku miejscach w zdaniu np.
Often, I don't do it
I often don't do it
I don't often do it
I don't do it often
Mamy też takie adverbs jak sometimes czy still które muszą iść przed przeczeniem nie mogą za. A czy możemy je umieścić na końcu ?
I don't do it sometimes

2. W mojej książce jest napisane że większość jednosylabowych przymiotniķów możemy stopniować używajać more i most zamiast er i est. Ale nikt nie mówi przecież more fit albo more fat. To jak to jest?

3.
2. Z jakiej książki korzystasz? Większość jednosylabowych przymiotników stopniuje się za pomocą -er i -est a nie za pomocą more i most
Tak wiem że er i est ale było napisane że większość jednoslyabiwych przymuotników przyjmie też more i the most

Książka my grammar lab c1/c2
Może przepisz ten punkt tutaj?
Most one-syllable adjectives can also form the comparative and superlative with more and most instead of er or est.

1. A co z tym sometimes na końcu zdania w przeczeniu?
edytowany przez Bary123: 20 wrz 2024
to koniec punktu? przyklady?
Cytat:
Tak wiem że er i est ale było napisane że większość jednoslyabiwych przymuotników przyjmie też more i the most

Rozumiem ale nie zgadzam się z tym twierdzeniem dlatego zapytałem o nazwę książki żeby sprawdzić kto głosi takie tezy i czy na pewno głosi je w takiej formie.

Cytat:
Książka my grammar lab c1/c2

Trochę dziwne bo ma raczej dobrą opinię. Jaka strona/rozdział?

Cytat:
1. A co z tym sometimes na końcu zdania w przeczeniu?

Nie wypowiadałem się bo pozycja przysłówków to skomplikowany temat. Większość przysłówków częstotliwości (np. occasionally) może iść na koniec zdania. Powiedziałbym, więc że "sometimes", dictionary.com się zgadza, intuicja też mi podpowiada, że występuje na końcu.
Jeden przykłsd był prouder albo more proud
przepisz go i przepisz caly komentarz do tego punktu.
Patrz od 20 godzin nie moge sie doczekac, zebys zadal sobie ten trud i przepisal wiecej niz jedno zdanie.
edytowany przez mg: 21 wrz 2024
(Any and all) adverbs go
1. for emphasis, before the subject (e.g. so-called sentence adverbs: unfortunately, etc.); use sparingly
2. after the subject of a simple verb
3. after the first (or only) auxiliary of a compound verb when the entire compound verb is modified by it
4. immediately before the participle of a compound verb if the adverb modifies the participle alone
5. usually after a compound verb whenever the adverbial is a lengthy (multiword) one
6. at the end of a sentence if the whole sentence is modified by it
7. where needed in order to avoid splitting the verb from its direct object

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa