Perfect

1) It was the best thing I did/I had done that day- oba czasy będą ok tak samo jak to jest w teraźniejszści?
It the best thing I did/ have done today

2 czy mogę użyć so far jak opowiadam o przeszłości? Czy nie pasuje i jest jakiś zamiennik?
Up to that point , until then
Czy mogę powiedzieć bez present perfect

It's the second time I took a taxi today

Jeżeli wiem że już tego dzisiaj więcej nie zrobię bo już np. Zostaję tylko w domu?
nie
i w pierwszym wpisie past perfect w pierwszym zdaniu i simple past w drugim takze sa problematyczne
1) Czyli w przeszłości past perfect tylko w odniesieniu do całego życia do danego momentu w przeszłości bez zawężania
"It was the best thing I had done" natomiast z that day i podobnymi mam użyć simple past, tak?

2) natomiast w teraźniejszości nawet jak zawężam mówiąc today, this week i tak dalej to i tak dalej present perfect z it is the best thing I have done lub it is the first time I have tried it, tak?
1 nie rozumiem tego, co piszesz
2 jest weekend, w weekendy nie pracujesz, wiec kiedy mowisz o pracy w mijajacym tygodniu, mozesz uzyc this week z simple past, bo wiadomo, ze okres pracy w tym tygodniu juz sie skonczyl.
1) It's the best thing I did at work today- mogą tak powiedzieć jak jest np 22 i już dawno skończyłem pracę?

2) "It's the second time I had Math today- też tak może być bez present perfect jeżeli w planie lekcji już nie ma matematykk?

3) odnośnie past perfect. Miałem na myśli że go użyejmy w odnieśieniu do całego życia czyli " it was the best thing I had ever done" ale jak zawężamy czas np do " last week" to wtedy tylko simple "it was the best thing I ever did last week" tak?
1 ok
2 nie
3 nie ma sensu ever i last week
2) czemu źle?

3) bez "ever" i tak musi być simple past a nie perfrct, tak?
bo jest taka regulka

tak
2) ta regułka odności się tylko do "time"

It is the second grade I got today- teraz jest ok. Jeżeli jestem po szkole i już nie ma "time"?

3) to w takim razie
"It was the second time I saw czy I had seen her last week"?
2 uzylbym perfect
3 had seen
Czyli jak daję jakiś numerek ewentualnie it's the only/ last time to lepiej zawsze dawać perfect?
2 czemu w ogole mieszanie present i past w tym zdaniu?

prawdopodobnie tak, regulke znajdziesz w podreczniku
Ogólnie mam napisane żeby używać z superlatives i numerals. I to jest dla mnie jasne jeżeli odwołujemy się do całości życia. Natomiast jeżeli chodzi o wycinek życia np. Today to uznajesz że superlstives mogą pójść z simple past jeżeli dany okres okres się skończył np. It the best thing I did at work today ale jestem już po pracy. Natomiast z numerals czy jakiś dany okres czasu się skończył czy nie to tak czy siak ma być perfect?
That was the best thing I did at work today
That was the second task I completed at work today
That was the second task I had completed that week - jezeli narracje prowadzisz w czasie przeszlym
That was the second task I completed that week - jezeli patrzysz na tamten tydzien z dzisiejszej perspektywy.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa