1. Czy częściej używa się "If I/she/he/it were" czy "If I/she/he/it was"?
2. In a future I will go abroad. - po co "a"?
3. in the end - w końcu, nareszcie?
4. at the end - na końcu czegoś?
5. I apologize for being late but there was a traffic jam. - czemu nie "... there has been a traffic jam" skoro skutek tego jest widoczny w teraźniejszości?
6. She began to read = She began reading - czy na pewno nie ma najmniejszej różnicy w znaczeniu? Czy zawsze mogę te formy stosować zamiennie?
7. O dzieciach i zwierzętach pisać zawsze jako "it" czy "he/she"? Wydaje mi się, że częściej widzę "he/she".
8. Do as as you are told - czy to błąd w książce z podwójnym "as"?
9. He wanted to know whether I had seen Bill the day before. - czy "whether" mogę zamienić na "if"? Kiedy mogę je stosować zamiennie?
10. Each of us has cars, don't we? Everyone has cars, don't they? - Czy to są poprawne zdania?
11. Znacie przykładowe zdania z podwójnym przeczeniem? Trafiłam na takie jedno, ale teraz sobie tego nie przypomnę.
12. "I will help you," said Tom. Tom said he will/would help you. - Czy w zależności od sytuacji poprawne mogą być obie wersje? Chodzi mi o to, że normalnie powinno być "would", ale jeśli to zdanie jest nadal aktualne i Tom ma komuś pomóc, czy mogę wtedy użyć "will"?
13. W jakich przypadkach w mowie zależnej w 2 okresie warunkowym nie zmieniamy czasów? Jest jakaś zasada czy robi się to raczej na wyczucie? Chodzi o zdanie w stylu:
"If I had enough money I'd buy a sports car." He said that if he had enough money he would buy a sports car.
Pod tym zdaniem mam info o tym, że CZASAMI w takich zdaniach zostawia się czas bez zmian. W końcu to jest gdybanie o tym co by było gdyby, więc jest raczej zawsze aktualne.
14. Roger denied breaking the window. / Roger denied having broken the window. - Czy drugie zdanie jest prawidłowe i jeśli tak to czym się różni od pierwszego?
1) tak jak już ktoś wspomniał was jest mniej formalne, na egzaminach typu fce lepiej powiedzieć were jednak.
2)nie mam pojęcia, w życiu czegoś takiego nie widziałem. Z tym naciskiem na przyszłośc to ciekawa teoria.
3), 4), 5), 6) - powiedziane.
7) o dzieciach zawsze HE/SHE , o zwierzetach możesz i tak i tak . Jesli twoja pociecha , kot , pies możessz dac HE/SHE , a jesli jakis kocur przebiegl droge to it
8) błąd , wg mnie
9) a co bede sie rozpisywał - http://www.angielski.edu.pl/210104_gramatyka_IF+czy+WHETHER
10) dobrze wg mnie
11,12 odpowiedziane
13 ) nie mam pojecia :D