przydałoby sie wyjasnienie :)

Temat przeniesiony do archwium.
Chodzi o to, że ostatnio pisałam wypracowanie na ang. i zrobiłam jeden błąd, ktory właściwie nie wiem czemu zaliczany jest jako błąd.
Ja napisałam;
I wanted to see Jim Morrison grave but I fell down and I.....
A nauczycielka mi poprawiła na:
I wanted to see Jim Morrison\'s grave but...

Moze mi ktos wyjaśnic kiedy piszem cos takiego jak \'s i co to w ogole zmienia :-)
Hmmm..nauczycielka ma rację. Jeżeli chodzilo Ci o to, że chcesz zobaczyc grób JIMA MORRISONA,to musisz naisac Jim Morrison\'s grave. Przez to wyrażasz dzierżawczość. Tak samo jak chcialabyś powiedziec: np. książka mamy,to napisalabys wtedy mother\'s book a nie mother book. Pozdrawiam :))
nie dobrze ze was tego nie nauczyli :) \" \'s \" jest tzw dopelniaczem saksonskim. Pelni w angielskim taka sama role jak w jezyku polskim 2. przypadek - dopelniacz. Nie powiesz przeciez chcce zobaczyc grob Jim Morison, tylko chce zobaczyc grob Jima Morisona prawda? W angielskim sytuacja jest adekwatna. Piszesz my brother\'s car - samochod mojego brata, the children\'s toys - zabawski dzieci. Po rzeczownikach zakonczonych na -s masz the girls\' cry - placz dziewczynek, the Browns\' car - samochod Brownow.
Ola,jesli moge wiedziec,w ktorej jestes klasie i ile sie uczysz angola?
Hej Ola

Roznica jest taka:

Morrison grave - grob morrisonowy
Morrison\'s grave - grob Morrisona

Jesli okreslasz, ze cos do kogos nalezy (jak grob), czy wlasnosc stosujesz bu-chuu dopelniacz saksonski czyli ta mala kreseczke. Jesli natomiast chcesz zastosowac rzeczownik jako wyraz opisowy czyli w funkcji przymiotnika to bez kreseczki.
Bogler\'s boat - lodz Boglera, nalezaca do niego, na ktorej plywa..albo nie
Bogler boat - lodz wymyslona, zaprojektowana, lub zbudowana wg planow Boglera. Czyli moze byc, ze Ola\'s just bought another Bogler boat.. bo Ola lubi ten typ lodzi.
jestem w pierwszej gimnazjum i angielskiego ucze sie krotko, wiec to chyba normalne ze nie wiem wszystkiego, ale dzieki za pomoc, z nastepnym zadaniem pojdzie mi juz lepiej :D
na temat tego o co chodzi w porrawie bledu juz napisalo kilka os. ja tylko chce podpisac sie od stwierdzeniem o zobaczeniu grobu MORRISONA... jast to takze moje marzenie...
Temat przeniesiony do archwium.