Jak rozróżnić te czasy!!??

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prośbę, jaka jest różnica między czasami Future simple, Present Continuous i wyrażeniem \"going to\", jak rożróżnic, którego czasu użyć w wyrażeniu bliskiej przyszłości?? Strasznie mi się to miesza
polecam English Grammar in \"Use raymonda Murphiego to jest the book of the esence :) jak chcesz wszytsko zrozumiec musisz ja przerobić ja tak ja oprzewertowałem że nawet mi te weszły definicje do głowy :) on jest niedroga a jest super :)
Furure Simple to najprościej mówiąc forma przyszła dokonana : pojadę ,zrobię,napiszę :) używamy jej mówiąc o niezaplanowanej przyszłości (I`ll go to the cinema tomorrow) -jutro pójde do teatru -tak sobie mysle :],decyzji która zapadła w momencie mówienia (I`ll take this one\" i obietnicach (I`ll do it) ......
Present Continuous używasz mówiąc o sytuacji przyszłej w czasie teraźniejszym : jutro jadę do Londynu (I`m goin` to London tomorrow)
zamiast pojadę (przyszłość ) mówisz jadę (teraźniejszość) :D
\"Be going to \" to przewidywanie oparte na dowodzie w teraźniejszości : coś jest zaplanowane, masz zamiar coś zrobić, albo widzisz że coś się stanie: np : patrzysz na niebo i są tam deszczowe ciemne chmury.Wiesz że na pewno będzie padało więc mówisz : it`s going to rain. poozdrofka i powodzenia w dalszej nauce
dziex facet dzięki Tobie to zrozumiałem :D!!!! Jestem w siudmym niebie!!!
Future:gdy cos przewidujemy ze sie w przyszlosci stanie czyli z takimi slowkami jak believe think prehaps np : his parents belive he wiil become an artist , 2 - spontaniczne decyzje np w sklepie : i will take this jacket 3 - gdy cos oferujemy np ze zzaplacimy za lunch I will pay for lunch4 - gdy o jakis sytuacjach ktore sie na 100% stana np Gosia will be two years old next month ( nikt i nic tego nie zmieni w przyszlym miesiacy skonczy 2 lata i juz ) oraz : gdy cos biecujemy ostrzegamy grozimy prosimy jub wyrazamy nadzieje np I hope you will understand it
be going to : gdy cos planujemy np. szej chce miec wiecej pracownikow I am going to employ more staff 2- gdu cos widzimy ze sie na pewno stanie - o tych chmurach i deszcze to byl dobry przyklad
present continus : gdy jakies sytuacje sa zaplanowane i w przeciwienstwie do going to poczynilismy juz jakies [przygotowania ( szef myslal o tym zeby zatrudnic ale jeszcze tego nie zrobil ) np wyjezdzamy jutro do londynu i mamy bilet juz kupiony I am leaving for london in an hour
pesent simle natomiast gdy se jakies plany ( np odlotow samolotow ) The plain leaves at eight o clock ( odlatuje zawsze o 8 wiec uzywamy czasy pesent a nie typowego czasy przyszlego ) No to tyle zycze powodzenia

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe