Czym się różni tall i high?

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o wyjaśnienie tego i podanie jakichś przykładów. I gdyby ktoś mógł to bym bardzo prosiła i definicje tych dwóch wyrazów z słownika ang-ang. Szukałam, ale nie mogę tego znaleźć. Bardzo proszę o pomoc :)
i definicje tych dwóch wyrazów z słownika
>ang-ang. Szukałam, ale nie mogę tego znaleźć

dictionary.cambridge.org

Poczytaj sobie przykłady i wydedukuj różnicę.
Gówno jest w tym słowniku w jednym pisze tall building a w drugim high building
A moze oba sa poprawne miszczu?
Pierwsze co powinno Ci się było rzucić w oko (po dokładnym przeanalizowaniu przykładów) to to, że nie ma "high person" tylko "tall person".
Jezu sory, ale po prostu ja wiem na czym to polega, ale te definicje są niejasne, w jednym słowniku pisze inaczej, a w drugim inaczej i już nie wiem co jest dobrze! Dlatego napisałam o tym na forum żeby mi to ktoś napisał w dwóch zdaniach dlaczego tak jest
ja ci to zobrazuje na kobiecy rozum :P

tylko 'tall' uzywamy z ludzmi i zwierzetami
uzywasz 'high' z rzeczami, kiedy nie bierzesz, badz nie mozesz brac pod uwage szerokosci badz dlugosci danej rzeczy:
high fence (ogrodzenia na ogol sa dlugie i cienkie, stad intereuje cie tylko wysokosc)
high mountain (tutaj raczej wykluczasz takie miary jak szerokosc czy dlugosc)
high wall (sciana, nic wiecej o niej nie wiesz jak tylko jej wysokosc od dolu do gory, no i moze jej dlugosc od jednego konca do drugiego)

tall tree (drzewa sa smukle, stad bierzesz pod uwage stosunek jego szerokosci do jego wysokosci)
tall chimney (podobnie jak z drzeami, kominy sa smukle)
tall building (wieza czy budynek, masz pojecie wizualne o jego szerokosci i dlugosci; high building tez jest mozliwe, z tym ze 'tall' jest opisywaniem budynku ponadprzecietnie wyzszego od innych)

podsumowujac:
tall + smukle i wyzsze od normalnego
high + trudne do opisanie biorac pod uwage szerokosc i dlugosc
"Tall" is about being tall from bottom to top, from base to summit; "high" is about elevation:

The 100-storey building is tall. The apartment on the top floor is high up there.
Mount Everest is the highest mountain in the world. Its peak is 8848m above the sea level. Mount Everest is 8848m high.
Babia Gora is the tallest mountain in Poland, I think.

He has had a couple of drinks and climbed the tallest tree in the park. Now he is sitting high up on the tree, exhausted but still high.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa