na łamach - jak to zgrabnie prztłumaczyć?

Temat przeniesiony do archwium.
No właśnie - jak to zgrabnie przetłumaczyć? Jest cos takiego po angielsku w ogole?
po prostu: in the paper(s)
Nie no to oczywiście było dla mnie jasne, tylko myślałam, że jest może jakieś takie specjalne wyrażenie. Bo "in the paper" jest takie dość zwykłe.
obawiam się, że to tylko po prostu będzie to... chociaż może...

Ktoś coś wie?
Jeszcze mozna spotkac "in a column for "
Jeszcze: "in the pages of"
Nie próbuj wydziwiać, jeśli nie znasz jakiegoś zwrotu, przetłumacz jak potrafisz. Ale też czytaj jak najwięcej, książki, gazety, słuchaj radia. Wtedy poprawne formy same wpadną Ci w oko czy ucho. Jak przetłumaczysz 300 stron, wtedy takie rzeczy będziesz tłumaczył intuicyjnie.
....across the pages of all newspapers.
...in newspapers across... (Kentucky, Poland, etc).
....across all the newspapers nationwide.
....in the pages of newspapers across the country.
'na łamach prasy/Gazety Wyborczej" actually means that articles on a given topic have been published in the press/in Gazeta Wyborcza etc.,
across all the newspapers = na łamach wszystkich gazet
Przetłumaczyć byle jak - jak kto potrafi, to nie jest nic trudnego. Każdy głupi potrafi. Ale chyba po to jest to forum, żeby wymieniac się swoją wiedzą. Jeśli nie wiem, to nie widzę powodu żeby się nie zapytać - więc nie wiem skąd te dziwaczne komentarze.
PS. A tak w ogóle czytam dużo książek i oglądam telewizję.
>swoją wiedzą. Jeśli nie wiem, to nie widzę powodu żeby się nie zapytać
>- więc nie wiem skąd te dziwaczne komentarze.

To raczej twoje komentarze są dziwaczne. Kolega dał Ci właściwą odpowiedź, Ty to skomentowałeś raczej negatywnie. Na moj post odpowiedziałeś niegrzecznie. Nikt Ci nie broni pytać na forum. Mozesz liczyć na wiele odpowiedzi, niektóre bedą prawidłowe, niektóre nie.

Pamietaj jednak, że zawsze mozesz się znaleźć w sytuacji, że sam będziesz musiał w ułamku sekundy znaleźć poprawne sformułowanie i własnie nim odpowiedzieć na zadane Ci pytanie.

Dlatego odpowiem ci Twoim cytatem pytać w internecie "to nie jest nic trudnego. Każdy głupi potrafi. ".
Temat przeniesiony do archwium.